”Türkiye hak ettiği ekonomik istikrarı yakaladı”

Sanayi Bakanı Çağlayan, ihracatın 127 milyar dolara ulaştığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KARS - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin son 5.5 yılda siyasi istikrarın sağlanmasıyla hak ettiği ekonomik istikrarı yakaladığını belirtti.

Çağlayan, Kars'ta DSİ Sosyal Tesislerinde düzenlenen "Kars İstişare ve Değerlendirme" toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin çalışmalarını anlattı.

Türkiye'nin 5 yıl önce yaptığı  36 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, 2008 yılı Temmuz ayı sonunda bu rakamın 127 milyar dolara ulaştığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye son 5.5 yılda siyasi istikrarın sağlanmasıyla beraber hak ettiği ekonomik istikrarı yakalamıştır. 5 yıl önce Türkiye, toplam 36 milyar dolar ihracatı olan bir ülkeydi. 2008 yılında 125 milyar dolarlık bir ihracat hedefimize rağmen Temmuz ayı sonu itibariyle 127 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Bu yıl sonuna kadar ihracatımız 130 milyar doları aşacaktır. Bugün Türkiye sadece otomotiv sektöründe neredeyse bundan 5 yıl önce Türkiye'nin yapmış olduğu toplam ihracatı yapacak niteliğe gelmiştir.

Yüzde 7 ekonomik büyüme

Türkiye 5.5 yıl önce 230 milyar dolar gayri safi milli hasılaya sahipken 2007 yılı sonu itibariyle 659 milyar dolarlık bir gayri safi milli hasılaya yani esnaf ağzıyla bir ciro gerçekleştirmiştir. Bu elde ettiği ekonomik başarıyla Cumhuriyet tarihinde ilk defa 5.5 yıl arka arkaya yüzde 7 ekonomik bir büyüme performansı elde etmiştir. Bunu nasıl yapmış? Siyasi istikrar, hükümetimizin özellikle ekonomik birimlerin önündeki engellerin kaldırılması, iş aleminin hislerine tercüman olması, onların önündeki sıkıntı ve engellerin kaldırılmasıyla. Bu özel sektörüyle, çiftçisiyle, tüccarıyla, esnafıyla elde edilen bir ekonomik başarıdır. Bugün Türkiye elde etmiş olduğu 659 milyar dolarlık milli hasılayla dünyanın en büyük 17. ekonomisi olmuştur."

Türkiye'nin Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi var. Türkiye, AB üyesi olmadığı halde Avrupa'nın 6. büyük ekonomisidir. Bugün, Türkiye yılda 1 milyon 300 bin otomobil üretilen bir ülkedir. Yani her 24 saniyede bir bu ülkede bir araç üretiliyor ve her 30 saniyede üretilen bu araç ihraç ediliyor. Otomotiv sektörü bugün ihracat fazlası olan bir sektördür. Dünyadaki her bin aracın 15'i bizim ülkemizde üretiliyor. Otobüs üretiminde Avrupa'nın birincisiyiz. Demir, çelik, çimento üretiminde Avrupa'nın üçüncüsüyüz. Bunlar Türkiye açısından çok önemli rakamlar. Türkiye çok önemli coğrafi avantajlara sahip olan bir ülkedir. Türkiye'nin stratejik önemi ve konumu son derece önemlidir. Türkiye dünyada en nitelikli genç nüfusa sahiptir. Türkiye doğuyla batı arasında çok önemli bir geçiş noktası, bir köprü, bir koridordur."

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisine girecek bir güce ve yapıya sahip olduğuna işaret eden Çağlayan, "Bundan kuşkusu ve endişesi olan 5.5 yıl içerisinde Türkiye'nin nereden nereye geldiğini gördükleri zaman en ufak bir tereddütü olmaz. Tabi ki bu temenni ve dilemekle olmaz. Bunu şartlarını ve sistemlerinin yerine getirilmesi gerekiyor. İşte bundan dolayı sizlerle beraber gece gündüz neler yaptığımızı ve neler yapacağımızı sizlerle paylaşmaya geldik" diye konuştu.

"Bir çok büyük firma Türkiye'ye gelme planları yapıyor"

Türkiye'nin 1 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelere 2007 yılı rakamlarıyla 18.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Çağlayan, 2 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelere de yaklaşık 34.5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye'nin 2007 yılı ihracatın yüzde 85'ini 3 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelere yaptığına anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bugün özellikle rekabet yapamaz bir duruma düşmüş, işçisini çalıştırmakta zorlanan ve çalıştırmış olduğu iş gücü başta olmak üzere nüfusu yaşlanmış olan Avrupa ve Avrupa'daki sanayiciler iki seçenekle karşı karşıyalar. Ya serbest piyasa kurallarının hakim olduğu ve makroekonomik dengelerin sağlandığı, siyasi iktidarın sağlandığı 3 saat mesafedeki Türkiye'ye gelecekler, ya da 12-15 saatlik mesafedeki Çin'e gidecekler. Bundan dolayı özellikle otomobil, demir-çelik, çimento sektöründe dünyanın bir çok büyük firması Türkiye'ye gelme noktasında plan ve projeler yapıyorlar."

Toplantıya, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AK Parti Kars milletvekilleri Zeki Karabayır ve Mahmut Esat Güven, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik ile iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının diğer temsilcileri katıldı.