‘Türkiye hızlı adım atmıyor, henüz sanayi stratejisi yok’

Antalya ATSO Başkanı Çetin, Sanayi 4.0 konularına devletin ve özel sektörün önem vermesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye’nin bir an önce sanayi stratejisini belirleyerek, Sanayi 4.0 konularına devletin ve özel sektörün önem vermesini istedi.

Çeşitli gelişmiş ülkelerin sanayi 4.0 konusunda hızlı adımlar attığını belirten Davut Çetin, “İngiliz hükümeti tarafından Robotik, Yapay Zeka, Otonom veya Sürücüsüz Taşıt, Uydu-Uzay Teknolojisi, Sağlık Teknolojisi, Geleceğin Akıllı Malzemeleri, Biyoteknoloji, Kuantum Teknolojisi ve Süper Bilgisayarlar 8 öncelikli yatırım alanı olarak belirlendi. Sanayi 4.0 konularına hem devlet hem özel sektör olarak öncelik vermek zorundayız. Artık katma değeri bu konular yaratacak” dedi. Bütün ülkelerin öncelikli hedefler belirleyerek yatırımlarını yönlendirdiğine dikkat çeken Çetin, “Türkiye’nin henüz bu şekilde bir sanayi stratejisi yok. Bürokrasinin hazırladığı 2015-2018 Sanayi Strateji Belgesi çok yetersiz. Sanayi 4.0 devlet belgelerine henüz tam olarak girmiş değildir. Daha yeni bir dijital ekonomi platformu kurulmaktadır. Dolayısıyla hızla yeni bir sanayi strateji belgesi hazırlanmalıdır. Ayrıca Sanayi 4.0’a göre yeni bir eğitim ve üniversite sistemine geçilmelidir” diye konuştu. Kodlama ve İngilizce bilmeyen nesiller yetiştirmeye devam edilirse hem gençlere hem de ülkeye yazık olacağını ifade eden Çetin, “Bunları öğretmeyen okul kalmamalıdır. Geleceği olmayan lise ve üniversite bölümleri kapatılmalıdır. 1970 model eğitim sistemiyle devam edemeyiz. Hatta 40 yaşın altındaki tüm çalışanlara zorunlu yeni eğitimler verilmelidir. Bütün şirketler dijital ekonomiye göre kendilerini hazırlamalıdır” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye’nin bir an önce sanayi stratejisini belirleyerek, Sanayi 4.0 konularına devletin ve özel sektörün önem vermesini istedi.

Çeşitli gelişmiş ülkelerin sanayi 4.0 konusunda hızlı adımlar attığını belirten Davut Çetin, “İngiliz hükümeti tarafından Robotik, Yapay Zeka, Otonom veya Sürücüsüz Taşıt, Uydu-Uzay Teknolojisi, Sağlık Teknolojisi, Geleceğin Akıllı Malzemeleri, Biyoteknoloji, Kuantum Teknolojisi ve Süper Bilgisayarlar 8 öncelikli yatırım alanı olarak belirlendi. Sanayi 4.0 konularına hem devlet hem özel sektör olarak öncelik vermek zorundayız. Artık katma değeri bu konular yaratacak” dedi. Bütün ülkelerin öncelikli hedefl er belirleyerek yatırımlarını yönlendirdiğine dikkat çeken Çetin, “Türkiye’nin henüz bu şekilde bir sanayi stratejisi yok. Bürokrasinin hazırladığı 2015-2018 Sanayi Strateji Belgesi çok yetersiz. Sanayi 4.0 devlet belgelerine henüz tam olarak girmiş değildir. Daha yeni bir dijital ekonomi platformu kurulmaktadır. Dolayısıyla hızla yeni bir sanayi strateji belgesi hazırlanmalıdır. Ayrıca Sanayi 4.0’a göre yeni bir eğitim ve üniversite sistemine geçilmelidir” diye konuştu. Kodlama ve İngilizce bilmeyen nesiller yetiştirmeye devam edilirse hem gençlere hem de ülkeye yazık olacağını ifade eden Çetin, “Bunları öğretmeyen okul kalmamalıdır. Geleceği olmayan lise ve üniversite bölümleri kapatılmalıdır. 1970 model eğitim sistemiyle devam edemeyiz. Hatta 40 yaşın altındaki tüm çalışanlara zorunlu yeni eğitimler verilmelidir. Bütün şirketler dijital ekonomiye göre kendilerini hazırlamalıdır” dedi.