Türkiye ile Cezayir arasında 1 milyar dolarlık anlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cezayir'in milli enerji şirketi SONATRACH ile ülkemizin önde gelen firmalarından Rönesans ve Bayegan arasında Adana'da Yumurtalık Serbest Bölgesinde 1 milyar dolarlık petro-kimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye-Cezayir İş Forumu"ndaki konuşmasında, iş forumunun her iki ülke ve halkları için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Erdoğan, forumda yaptığı konuşmada, "Cezayir'in milli enerji şirketi SONATRACH ile ülkemizin önde gelen firmalarından olan Rönesans ve Bayegan arasında Adana'da Yumurtalık Serbest Bölgesinde 1 milyar dolarlık petro-kimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı. Yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bu tesisin ham maddesi elbette Cezayir'den tedarik edilecek. Bu tesisin faaliyete geçmesiyle ülkemizdeki cari açık noktasında da ciddi sıkıntıyı aşmış olacağız. Dışa bağımlılığı da yüzde 25 oranında azaltmış olacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Cezayir'i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. Nitekim bizim Afrika'daki en büyük ticaret ortağımız Cezayir'dir. Tabii şu anda 3,5 milyar dolarlık bu ticaret hacmini doğrusu yeterli bulmuyorum. Akşam da değerli Başbakan kardeşime, dostuma da söyledim, bunu hiç olmazsa 5 milyar dolara en kısa zamanda çıkarmamızda büyük fayda var diye düşünüyorum.

İkili ticaret rakamlarımızın, girişimcilerimizin samimi gayretiyle kısa sürede daha yüksek seviyelere çıkacağına inanıyorum. Böylesine yüksek potansiyele sahip iki ülke için 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmi az. İnşallah kısa sürede ve el birliğiyle bu rakamı ilk etapta 5, ardından 10 milyar dolara, daha sonra da daha ileri seviyelere çıkarabiliriz. Buna mani bir hal yok."

İkili ticaret hacminin artırılmasına ilişkin önemli bir adımın atıldığını bildiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Cezayir'in milli enerji şirketi Sonatrach ile ülkemizin önde gelen firmalarından olan Rönesans ve Bayegan arasında, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde 1 milyar dolarlık petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı. Yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bu tesisin ham maddesi elbette Cezayir'den tedarik edilecek. Bu tesisin faaliyete geçmesiyle ülkemizdeki cari açık noktasında da ciddi bir sıkıntıyı aşmış olacağız ve dışa bağımlılığı da yüzde 25 oranında azaltmış olacağız. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminde adeta doping etkisi yapacak bu yatırımın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." .

Türk şirketlerinin, Cezayir'de en çok istihdam sağlayan yabancı şirketlerin başında geldiğine vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemiz mahreçli şirketlerce yapılan yatırımların ve Türk müteahhitlik firmalarınca tamamlanan projelerin Cezayirli kardeşlerimizin refahına katkıda bulunduğunu görmek bizi de mutlu ediyor. İnşallah yatırımlar konusunda çok daha iyi bir noktaya gelerek bu katkıyı artıracağız. Cezayir'in ekonomisini çeşitlendirmesi bakımından öncelik verdiği tarım, gıda, turizm ve enerji alanlarında iş adamlarımız için önemli yatırım imkanları görülüyor. Her şeyden önce Cezayir tabii ki devasa bir yüzölçümüne sahip. Öyleyse burada çok önemli tarım, tarım endüstrisi, bu alanlarda yatırımları yapmak mümkün. Bu başlıklar aynı zamanda Türk özel sektörünün de güçlü olduğu alanlardır. Burada bulunanlar başta olmak üzere iş dünyamızın tüm temsilcilerini Cezayir'deki bu imkanları değerlendirmeye davet ediyorum."

"Turist sayımız 32 milyona ulaştı"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir