Türkiye ile Rusya buğday yasağı görüşülecek

Rusya'nın domates yasağını kaldırmaması sonrası Türkiye'de misilleme olarak Rus buğdayına yüzde 130 gümrük vergisi getirdi. Bu gelişmeler üzerine taraflar arasında önümüzdeki ay bir değerlendirme toplantısı yapılacak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus Ekonomi Bakan Yardımcısı Alexei Gruzdev, Rusya ve Türkiye ekonomi bakanlıkları arasında, Rusya'nın Türkiye'ye buğday ihracatını görüşmek üzere nisan ayı başında bir görüşme planlandığını açıkladı.

Türkiye, Rusya'nın domatese uyguladığı yasağı kaldırmaması nedeniyle caydırıcı önlem aldı ve buğdaya yüzde 130 vergi koydu. Türkiye'nin Rusya'nın en büyük buğday alıcısı konumunda olması nedeniyle konunun diğer ilişkilere yansıyıp yansımayacağı tartışma yaratmıştı. 

Rusya'nın kuzeyindeki Arkhangelsk kentinde yapılan Uluslararası Kuzey Kutbu Forumu'nda konuşan Gruzdev, "Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesinde ivmeyi koruyoruz" dedi. Daha önce de Rus yetkililer tarafından benzer açıklamalar yapılmıştı. 

Gruzdev sorunun ne zaman çözüleceği konusunda ise detay vermedi.

Gruzdev, vize konusuna da ne zaman karar verileceği konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, bunun karşılıklı iletişimle ilgili bir soru olduğunu belirtti.

Yasak uygulanan diğer ürünler

Türkiye buğday dışında mısır, ham ayçiçek yağı, ayçiçeği küspesi, bezelye ve pirinç için de Rusya'ya ekstra gümrük vergisi koydu. Ancak vergi artışı sadece buğday ve mısır için yüzde 130. Diğer ürünlerde ise; pirince yüzde 45, ayçiçek yağına yüzde 36, ayçiçek küspesine yüzde 13,5 ve bakliyat ürünlerine yüzde 9,7 olarak uygulanacak.