Türkiye Kamu-Sen oturma eyleminde

Kuruluşun il temsilcilerinden oluşan bir, grup toplu iş görüşmesi sürecinde ilerleme sağlanamaması nedeniyle eylem başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcilerinden oluşan bir grup, toplu iş görüşmesi sürecinde çalışanların sorunlarını çözme noktasında ilerleme sağlanamaması nedeniyle oturma eylemi başlattı. 

Türkiye'deki pek çok ilden gelen ve öğle saatlerinde Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi önünde toplanan grup, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız önderliğinde Abdi İpekçi Parkı'ndaki toplu görüşme çadırına yürüdü. 

Yürüyüş sırasında grup ıslık ve alkış sesleri eşliğinde "AKP şaşırma, sabrımızı taşırma", "Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız", "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen memurun ayak sesleri", "Gün gelecek devran dönecek AKP memura hesap verecek", "İş takibi euro ile memura zam kuruşla" şeklinde sloganlar attı. 

Daha sonra sendika genel başkanları toplu görüşme çadırında yerlerini aldı. Bu sırada kefen giymiş üç kişi ile kendisini TÜİK Başkanı olarak tanıtan "Azrail" kılığına girmiş bir kişi çadırın önüne geldi. Azrail kostümlü kişi, "Ben TÜİK Başkanıyım. 255 YTL'ye 4 kişilik bir aile nasıl geçinir onun formülünü buldum" diye konuştu. 

Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız yaptığı açıklamada, kamu çalışanları için önemli bir sürecin neredeyse sonuna gelindiğini ifade etti. Akyıldız, "Bütün samimiyetimize ve uzlaşma konusundaki ısrarımıza ve inadımıza rağmen masada karşımızda yer alan Kamu İşveren Kurulu, yani siyasi irade herhangi bir adım atmamıştır" dedi. 

Sürecin ikinci toplantısında toplam bütçe içerisindeki personel gideri artışının 5,7 milyar YTL olarak ifade edildiğini kaydeden Akyıldız, "Aslında 5 kilo 500 Lira teklifinde bulunmuşlardır. Son toplantıda ise bulundukları teklifin kilosunun 100 lira olduğunu söylemişlerdir. Yani hiç bir değişiklik yapmadan teklifi önümüze getirmişlerdir" diye konuştu. 

Akyıldız, siyasi iradeden 5. turda yüzde 3,5 4'ün üzerinde bir teklifi masada değerlendirmek üzere getirmesini istediklerini aktardı. 

 

"Değerlendirmeye değer değil"

"Daha önce getirdikleri teklifin değerlendirilmeye değer olmadığını söyledik" diyen Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Uzlaşmak istediğimizi ancak uzlaşma niyetini göremediğimizi söyledik. Bugün uzlaşma niyetini ve samimiyetini arayacağız. Ama şunu açıkça söylüyorum; Türkiye Kamu-Sen, masadaki uzlaşma samimiyetini siyasi iradeden görememektedir. Eğer bu iradeyi bugün gösterirlerse akşam Başbakanlık'tan ayrılıp buraya gelip imzalanacak mutabakat zaptının kutlamasını yapacağız. Ama yok, orada değerlendirilecek bir teklif olmaz, beklentilerimize cevap bulamazsak, biraz sonra burada başlatacağımız oturma eylemini sona erdirme noktasındaki tercih siyasi iradenin olacaktır. 

Haklı taleplerimize cevap arıyoruz. Haklı taleplerimize haklı teklifler istiyoruz. Siyasi irade masaya bu teklifi getirdiğinde imzalayacağımızı açıklıyoruz. Ama getirmezlerse biz burada oturuyor olacağız. Kaldırmak onların boynunun borcu olacaktır." 

Konuşmasının ardından "Hep beraber oturmanızı istiyorum" sözleriyle oturma eylemini başlatan Akyıldız, "Dileğimiz bu masadan uzlaşarak kalkmaktır. Mutabakat zaptı imzalayarak buraya gelmektir ve kutlama yapmaktır. Ama bir uzlaşma tesis edemezsek buradan bizi kaldırmak siyasetin sorumluluğunda, siyasetin boynunun borcu olarak onların sırtında kalacaktır" dedi.