"Türkiye orta gelir tuzağından Endüstri 4.0 ile kurtulur"
TÜMSİAD Genel Başkanı Doğan,"Sanayide verimliliği arttıran ve üretim maliyetlerini düşüren Endüstri 4.0 sistemi başarıyla hayata geçirdiği takdirde Türkiye orta gelir tuzağından kurtulacak ve gelişmiş ülkeler arasına girecektir" dedi.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, sanayide verimliliği arttıran ve üretim maliyetlerini düşüren Endüstri 4.0 sisteminin başarıyla hayata geçirilmesi halinde Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulacağını ve gelişmiş ülkeler arasına gireceğini bildirdi.
Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, dördüncü sanayi devrimi anlamına gelen Endüstri 4.0'ın 10-20 yıl içinde entegrasyonunu tamamlayarak firmalar tarafından uygulanabilir hale geleceğini kaydederek, 2011'de Almanya'nın geleneksel imalat sanayisini bilgisayarlaşma yönünde başlattı çalışmaların kısa süre içinde tüm dünyayı etkisi altına aldığını anlattı.
Türkiye'de de bu yönde çalışmaların yapıldığını aktaran Doğan, "Artık gecemizi gündüzümüze katıp daha fazla çalışma vakti. Bunu yaparken web teknolojileri, otonom üretim sistemleri ve uluslararası ticaretteki dönüşümleri yakından takip ederek hızlı tepkiler vermeliyiz." ifadelerini kullandı.
Doğan, 2023 yılı hedefleri için hem devletin hem de iş dünyasının geleceğin üretim ve ticaret trendini şekillendirmekten başka çaresi bulunmadığını belirterek, “Sanayide verimliliği arttıran ve üretim maliyetlerini düşüren Endüstri 4.0 sistemi başarıyla hayata geçirdiği takdirde Türkiye orta gelir tuzağından kurtulacak ve gelişmiş ülkeler arasına girecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Başkan Doğan, sanayide farklı bir değer kazanarak Endüstri 4.0 entegrasyonunu sağlayan firmaların pazarda büyük paya ulaşacaklarını vurguladı.
"KOBİ'ler teknoloji ile ayakta kalabilir"
Türkiye'nin son yıllarda değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini anımsatan Doğan, bu sürece hızla ayak uydurulması gerektiğini bildirdi.
Doğan, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, yeni ve yüksek katma değerli üretimi olmayan ve tek bir ürüne bağımlı olan ülkeleri ekonomik dar boğaza soktuğunu belirterek, "Son dönemde uluslararası ilişkilerimizde yeni bir döneme girmiş olsak da bu sıkıntılı süreçte yaşadıklarımız, pazar ve ürün çeşitlendirmesinin ne kadar önemli olduğunu bize göstermiştir. Bilginin ve teknolojinin hızla yayıldığı günümüzde, işletmelerimizin uluslararası rekabette avantaj sağlayabilmeleri son derece önemlidir. Aksi takdirde sermayenin hızla büyüdüğü dünyada Ar-Ge faaliyetlerinde oldukça ileri olan ve bununla beraber teknolojik gelişme sürecinde başarıyla ilerleyen çok uluslu şirketlere karşı, iç piyasada varlığını sürdüren yerli, küçük çaptaki KOBİ'lerimizin ömrü uzun olmayacaktır." açıklamasında bulundu.