”Türkiye savunma sanayiinde belli noktaya geldi”

Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Önen, Belek'te düzenlenen Sinerjitürk 2008 toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Türkiye'nin, savunma sanayinde artık belirli bir noktaya geldiğini söyledi.

Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de düzenlenen Sinerjitürk 2008 toplantısında konuşan Önen, Türk savunma sanayinin gittikçe artan bir gelişme içinde olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin, bundan sonra teknoloji geliştirici ürünlere yönelmesi gerektiğini vurgulayan Önen, çünkü Türkiye'nin, teknoloji geliştirebilecek bir düzeye geldiğini de ifade etti.

Aynı zamanda, Koç Holding savunma şirketleri grubu başkanlığını da yürüten Önen, Türkiye'de sürdürülebilir bir savunma sanayi oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Önen, üretim sürecinde, ticari araç yelpazesini hiçbir zaman geri plana itmediklerinin de altını çizdi.

Yontech şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ekber Onuk da yaptığı konuşmada, bundan sonra, denizlerdeki yeni savaş ortamının kıyı sularında gerçekleşeceğini, bu nedenle kıyı sularında yüksek hızlı teknelere ihtiyaç duyulacağını anlattı.

1986 yılından buyana tersane ve tekne üretiminde bulunduklarını hatırlatan Onuk, yüksek hızlı tekne üretiminde, müşterilerinin, kendilerini dünya lideri olarak kabul ettiklerini de ifade etti.

Havelsan Genel Müdürü Faruk Yarman

Havelsan Genel Müdürü Faruk Yarman ise yaptığı konuşmada, teknolojide kazanmanın sırrının işbirliği olduğunu söyledi.

Türkiye'de savunma sanayinin olgunluk noktasına yaklaştığına dikkat çeken Yarman, Türk Savunma Sanayinin bir patlamanın eşiğinde bulunduğunu vurguladı.

Tusaş Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı

Tusaş Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de savunma sektörünün, vakıf şirketleri ağırlıklı olarak yapılandığını belirterek, bu yapılanma şeklinin de doğru bir yapılanma olduğunu kaydetti.

Dörtkaşlı, kısa bir süre içinde Türk Savunma Sanayinin, dünyanın 10 büyük savunma sanayisi içinde yer alacağına inandıklarını söyledi.

Uçak motorları üreten ve merkezi Eskişehir'de bulunan TEI'nin Genel Müdürü Akın Duman yaptığı konuşmada, TEI'nin, yüzde 54'ü yerli olan yabancı ortaklı bir şirket olduğunu kaydetti.

Bu yıl 170 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Duman, iş yükünün yüzde 25'ini yan sanayiye verdiklerini kaydetti.

Toplam 31 farklı motor programını yürüttüklerini kaydeden Duman, AR-GE ile yenilikçi projelere ağırlık verdiklerine de dikkat çekti.

Dünyada pazarlama konusunda önde gelen isimlerden olan Prof.Dr.Banu Onaral da yaptığı konuşmada, yetişmiş Türk profesyonellerin, dünya genelinde birçok teknokent tarafından tercih edilen isimlerin başında geldiğini kaydetti.

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt ise Malezya ve Suudi Arabistan'ın ardından, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya ve Doğu Avrupa'da da aktif olmayı hedeflediklerini söyledi.

Kurt, savunma sanayi projeleri sürecindeki bürokrasinin azaltılmasını da istedi.

Toplantıda, KOBİ'lerin ağırlıklı olarak temsil ettiği alt yüklenici firmalar, tasarım aşamasına da katılmak istediklerini dile getirdiler.