Türkiye savunmada İtalya ve Fransa'yla iş birliğine gitti

Türkiye, İtalya ve Fransa savunma bakanlıkları arasında hava ve füze savunma sistemlerinin ortak üretiminde iş birliğini de içeren "savunma iş birliği niyet beyanı" imzalandığı açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NATO toplantısına katılmak üzere Brüksel'e giden Savunma bakanı Nurettin Canikli'nin İtalya ve Fransa savunma bakanlıkları ile Türkiye Savunma Bakanlığı arasındaki savunma iş birliği niyet beyanını imzaladığı belirtildi.

Savunma Bakanı kaynaklarından alınan bilgiye göre, niyet beyanı ile imzacılar arasında askeri elektronik sistemler, yazılım ve simülasyon sistemleri ile muhabere teçhizatı dahil, hava ve füze savunma sistemlerinin ortak üretiminde işbirliğinin güçlendirilmesi ile teknolojik iş birliği dahil savunma sanayi işbirliğinin geliştirilmesinin desteklenmesinin beyan edildiğini ifade ettiler.

İş birliğinin ilk adımı olarak da EUROSAM tarafından üretilen SAMP-T füze sistemini temel alan bir sistemin EUROSAM konsorsiyumu ve Türk firmaları tarafından analizinin yapılması ve üç ülkenin ortak ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmaların başlanması kararı alındığı açıklandı.

Türkiye UZUN menzilli füze ihtiyacının karşılanması için Rusya'dan S-400 füzelerinin satın alınması için bu ülkeyle anlaşma imzalamıştı. Türkiye'nin Fransa-İtalya ortaklığı olan EUROSAM ile de füze alımı konusunda görüşmeler yaptığı belirtilmişti.

Üç ülke arasında imzalanan niyet beyanı ile karşılıklı ziyaretlerin artması, tecrübe ve bilgi paylaşımı yapılmasının kararlaştırıldığı duyuruldu.