Türkiye, sera ekipmanında dışa bağımlılığa son verdi
Türkiye’de sera alanları hızla artmaya başladı. 2 yıl öncesine kadar sera konstrüksiyon bakımında İspanya ve Hollanda’ya bağımlı olan Türkiye, artık sera ekipmanlarının tamamını üretir duruma geldi.
Duygu ŞAHİN DURMAZ
ANTALYA - Türkiye'de büyük yatırımcı gruplarının sektöre girmesiyle hızlı bir gelişim gösteren modern seracılık, 9 bin dekara ulaştı. Her yıl yaklaşık 1.500 dekar alan modern seralara ekleniyor. Şu anda ağırlıklı olarak Antalya, Denizli ve İzmir bölgesindeki yatırımlar ön plana çıkarken, jeotermal bölgeleri olan Afyon be Yozgat'a da talepler artamaya başladı. Bunun yanında Doğu ve Güneydoğu'da da hibe kredilerinden dolayı sera yatırımları hızlandı ve yayınlaştı. Bu yatırımlara bağlı olarak 2 yıl önceye kadar sera konstrüksiyon bakımında İspanya ve Hollanda'ya bağımlı olan Türkiye, artık sera ekipmanlarının tamamını üretir duruma geldi.
Sera Konstrüksiyon Üreticileri ve Donanım Sağlayıcıları Derneği (SERKONDER) Başkanı Bülent Aytekin, Türkiye'de modern sera alanının 9 bin dönüm civarında olduğunu kaydetti. Modern sera alanlarının her yıl 1.500 dönüm civarında arttığını aktaran Aytekin, "Sektörde artık yatırımcılar büyük ölçekli sera yapıyor. Şu anda ağırlıklı olarak Antalya, Denizli ve İzmir bölgesi yatırımlarda öne çıkıyor. Ancak jeotermal bölgeleri olan Afyon ve Yozgat da talep görüyor.
Bunun yanında Doğu ve Güneydoğu'da da hibe kredilerinden dolayı sera yatırımları hızlandı ve yaygınlaştı. Sera yatırımlarındaki artış, biraz da Ziraat Bankası'nın vereceği kredilere bağlı. Eğer sübvansiyonlu kredi miktarını artırırsa yatırımcılar hemen harekete geçiyor. 10 yıl önce yılda 20
dönüm bile modern sera yapılmıyordu.
Şimdi hızlı bir artış var. Her yıl 1.500 dönüm teknolojik sera yapılıyor" şeklinde konuştu. 2 yıl önceye kadar sera konstrüksiyon bakımında İspanya ve Hollanda'ya bağımlı olan Türkiye'nin artık sera ekipmanlarının tamamını üretir duruma geldiğini dile getiren Aytekin, "Modern seraya olan talep hâlâ yüksek. Fakat son 1.5 yıldır Ziraat Bankası'nın finansman vermemesinden dolayı bir duraklama oldu. Düşük faizli kredi vermiyor. Sübvansiyonlu kredi vermiyor. Verdiği kredi miktarını artırmak istemiyor. Bu geçici bir durum. Önümüzdeki yıl daha iyi olacağını düşünüyoruz" dedi.
'En az 50 dönüm üzerinde kurulsun' tavsiyesi
Şu anda modern serada ölçeğin 20-50 dönüm arasında olduğunu bildiren Aytekin, "Biz 50 dönümü tavsiye ediyoruz. Hatta yatırım için 50 dönümden fazlası olmalı. Çiftçilerin yanı sıra yatırımcılar arasında büyük firmalar da var. Bizim müşteri kitlemiz için doktorlar, eczacılar, tekstilciler, petrolcüler, turizmciler, işadamları, büyük sanayiciler var. Tarımdan gelen müşteri oranı yüzde 10 civarında. Seracılığı daha çok yan gelir olarak görüyorlar. En az 7-8 tane büyük yatırımcı sera yapmak için Ziraat Bankası'nın kredi miktarını artırmasını bekliyor. Bu ilginin sebebi ise yatırım yapılır yapılmaz 4 ay içerisinde geri dönüşler başlıyor. Üretilen ürünün müşteri bulma sıkıntısı olmuyor. O yüzden cazip geliyor" diye konuştu.
7 yıl ve üstünde vadeli kredi talebi
SERKONDER olarak devletten beklentileri olduğunu dile getiren Aytekin, şunları söyledi: "Ziraat Bankası'ndan 7 yıl ve üzeri vadeli kredi talep ediyoruz. Ve ek finansman destekler bekliyoruz. Uzun vadeli krediler. Bir de özel bankalara sübvansiyon verilmesi sektörü hızlandırır. Derneğimizin
amaçlarından birisi de yabancı firmalarla mücadele etmek. Bir başka talebimiz de hurda indirimi. Son dönemde modern seralar arttı ama hâlâ büyük çoğunluğunu klasik seralar oluşturuyor. Hurda indirimi ile bu seralar en azından yarı modern hale getirilebilir. Türkiye, seracılıkta markalaşmalı. Isıtma, soğutma ve kondüksiyon işlerini Avrupa'dan öğrendik. Ama artık kendimiz çok iyi yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ve Afrika ülkeleri hedef pazarlarımız arasında yer alıyor."