Türkiye yatırım şartlarında AB ülkelerini geçti

Türkiye 6 gün olan "İşletme Açma Süresi" ile OECD ülkeleri ve İngiltere'yi geride bırakırken, Amerika ile aynı sırada yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Yatırım şartlarının büyük önem taşıdığı küresel ekonomik kriz ortamında Türkiye, 6 gün olan "İşletme Açma Süresi", 5,7 puanlık "Kalifiye İşgücüne Erişme İmkanı" ve 6,8 puanlık "Finans Sektöründe Şeffaflık" derecesiyle yatırım yapılabilirlik konusunda gelişmiş birçok ülkenin önünde yer alıyor.

Ekonomi Bakanlığı'nın Temmuz Ayı Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, geçen yıl toplam 15 milyar 857 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye, 6 gün olan "İşletme Açma Süresi" ile OECD ülkeleri, İngiltere, Rusya ve Yunanistan'ı geride bırakırken, Amerika ile eşit konumda bulunuyor.

Türkiye aynı zamanda "Kalifiye İşgücüne Erişme İmkanı" açısından ise sahip olduğu 5,7'lik puan değeriyle Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Yunanistan, Romanya ve Polonya gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden daha iyi durumda.

Türkiye finansta da şeffaf

Türkiye "Finans Sektöründe Şeffaflık" kriterlerine göre de 8 puan üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda 6,8'lik değere sahip bulunuyor. Türkiye'yi 6,1 puanlık değerle Slovakya, 5,4 puanlık değerle Çek Cumhuriyeti izliyor.

Son dönemde ismi ekonomik krizlerle anılan Yunanistan'ın puan değeri 4,3 olurken, AB üyesi Romanya 3,3, Polonya 4,0, Bulgaristan ise 4,2'lik puan değeriyle son sıralarda yer alıyor.

Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımlar son 10 yılda büyük artış gösterirken, 2003'ten itibaren gelen yabancı yatırımlar, 1923-2002 döneminin kat kat üzerinde bulunuyor. 2011 yılında tüm dünyada doğrudan yabancı yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 1,5 trilyon dolar olurken, Türkiye'ye gelen yabancı yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 74 artarak yaklaşık 15,9 milyar dolara yükseldi.

Türkiye, 2011 yılında bir önceki yıla göre 6 basamak yükselerek dünyada en fazla yabancı yatırım çeken 23'üncü, 173 gelişmekte olan ülke arasında ise 4 basamak yükselerek 12'nci oldu. Bu yılın ilk 5 ayında doğrudan yabancı yatırım yüzde 11'lik artışla 6,5 milyar dolara ulaşırken, yıl sonuna kadar doğrudan yabancı yatırımın 20 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.