”Türkiye yatırımcıyı korumada sınıf atladı”

SPK Başkanı Erol, Türkiye'nin, yatırımcıyı koruma kalitesinde SPK düzenlemeleri ile sınıf atladığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, yazılı açıklamasında Türkiye'nin, yatırımcıyı koruma kalitesinde SPK düzenlemeleri ile sınıf atladığını kaydetti.

Erol, açıklamasında, SPK'nın yatırımcıyı korumaya yönelik düzenlemeleri ve uygulamalar hakkında bilgi verdi. SPK Başkanı, Dünya Bankası tarafından hazırlanan ve 181 ülkedeki yasal düzenlemeleri ve yatırım ortamını inceleyen "Doing Business" çalışmasının 2009 yılına ilişkin raporunda, "Yatırımcının Korunması"na ilişkin sıralamada bir önceki yıla göre Türkiye'nin 13 basamak birden atladığını bildirdi.

"Yatırımcı Korunması" kategorisindeki bu başarı ile geçen yıl 66. sırada olan Türkiye'nin şimdi 53. sıraya yükseldiğini kaydeden Erol, "Bu başarı üzerinde etkili olan en önemli faktörün SPK'nın bu yılın Mart ayında çıkardığı ilişkili kuruluşlarla yapılan işlemlerin bağımsız değerlemeye tabi tutulmasına ilişkin Tebliğ (Seri:IV, No:41) olduğunu" ifade etti.

Erol, "Bu düzenleme ile birlikte 'Kamuyu Aydınlatma Endeksi' bileşeninden aldığımız not 10 üzerinden 8'den 9'a çıktı. Bu da bizim sıçrama yapmamıza sebep oldu" görüşünü dile getirdi.

SPK'nın Mart ayında yürürlüğe koyduğu, Sermaye Piyasası Kanunu'na Tabi Olan Anonim Ortaklıkların Uyacakları Esaslar Hakkında Tebliğ'in (Seri: IV No: 41) kurumsal yönetim alanında birçok düzenlemeyi sermaye piyasası mevzuatına kazandırdığını belirten Erol, şunları kaydetti:

"Türk ekonomisinde grup şeklinde yapılanmanın yoğun olarak gözlemlenmesi nedeniyle halka açık şirketlerin sıklıkla yürüttükleri ilişkili kuruluş işlemlerinin şartlarının adil ve makul olup olmadığının bağımsız taraflarca değerlendirilmesi, tebliğ ile getirilen en önemli düzenlemelerden biriydi. Yapılan bu düzenleme ile gelen not artışı sayesinde, Türkiye'nin 'Yatırımcının Korunması'na ilişkin puanının OECD ortalamasına yaklaşması da sağlandı. Bundan sonraki yıllarda Türkiye'nin sıralamadaki yerini daha da yukarıya çıkarmak için gerekli adımları atacağız."

Yatırımcının dava açma hakkı

Bu arada, Erol, "yatırımcıların korunması" konusunda kamuyu aydınlatma anlamında sağladıkları başarıyı, aynı konu altında Kurulun görev alanını ilgilendiren "Yöneticilerin Sorumluluğu ve Yatırımcının Dava Açma Hakkı" konularında da göstermek için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Bu konuların, Kurulun başkanlığını yürüttüğü Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Kurumsal Yönetim Teknik Komitesi'nin gündemine alındığını belirten Erol, şunları kaydetti:

"Yöneticilerin Sorumluluğu ve Yatırımcının Dava Açma Hakkı konularında neler yapılması, mevzuatın ne şekilde geliştirilmesi gerektiği konusu teknik komite tarafından inceleniyor. Çalışma sonuçlarına göre SPK olarak üzerimize düşen düzenlemeleri de ilk fırsatta yürürlüğe koyacağız."