Türkiye yerli nakış makinesi üretecek

KOÜ tarafından hazırlanan proje kapsamında yılda yaklaşık 150 milyon dolar harcanarak ithal edilen makineler, Türkiye'de üretilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Kocaeli Üniversitesince (KOÜ) hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, yılda yaklaşık 150 milyon dolarlık ithalat yapılan nakış makineleri, Türkiye'de üretilecek.

KOÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadri Süleyman Yiğit, tekstilin Türkiye için önemli sektörlerin başında geldiğini anlattı.
Tekstilin, son yıllarda yaşanan dünyadaki krizler ve serbest ticaret olanakları nedeniyle sıkıntılı günler geçirse de tekrar hızlı yükseliş trendi içerisine girdiğini belirten Yiğit, yapılan yeni yatırımlar ve modernizasyon çalışmalarının, ihracat ve istihdam için yeni katma değerler ürettiğini ifade etti.
Yiğit, sektör için ihtiyaç duyulan makinelerin büyük bir çoğunluğunun yurt dışından getirildiğini, bunun yurt dışına büyük bir döviz çıkışı, teknik servis ve yedek parça bağımlılığı gibi önemli sakıncalar oluşturduğunu kaydetti.
Türkiye'de mevcut olan "nakkaş" denilen dokuma tezgahları, brode makinelerinin revizyonu ve modernizasyonu 2001 yılında yaptıklarını vurgulayan Yiğit, "Bu kapsamda Adapazarı'nda bulunan en az 50 yıllık eski makinelerin modernizasyonunu yaptık. Sadece ana kontrol mekanizması tasarlandı. Bu dönemde 'acaba bu makineyi Türkiye'de yapabilir miyiz?' diye düşündük" şeklinde konuştu.

"750 bin liraya piyasaya çıkacak"

Günümüzde, özelikle ev tekstili, iç giyim, dış giyim, mefruşat sektörleri için nakış işleyen ve brode makinesi olarak adlandırılan bilgisayar kontrollü makinelerin oldukça fazla kullanıldığına dikkati çeken Yiğit, bu makinelerin tamamının ithal edildiğini bildirdi.
Yiğit, her ay yurt dışından 20'nin üzerinde brode makinesinin alındığına işaret ederek, ithal edilen bu makinelerin fiyatının özeliklerine bağlı olarak 750 bin ile 1 milyon 500 bin lira arasında değiştiğini anlattı.
Brode makinelerinin dünyada en çok iki İsviçre firması tarafından üretildiğini, Türkiye'nin de ihtiyacı olan makineleri bu iki firmadan sağladığını belirten Yiğit, şunları kaydetti:
"Bu ithalatın sadece makine alım boyutu yılda 100-150 milyon dolardır. Bunun yanında yedek parça ihtiyaçları, servis ve bakım anlaşmaları, teknik eleman destekleri de ayrı bir maddi boyut oluşturmaktadır. Bu makinelerin yerlisini yapmak istiyoruz. Firmalarla görüşüldü. Makinenin yüzde 100 yapılabilirliği araştırıldı."
Buna ilişkin TÜBİTAK'a bir proje sunduklarını dile getiren Yiğit, TÜBİTAK'ın bütçesini 800 bin lira kabul ettiği çalışmalarının 400 bin lirasını karşıladığını söyledi.
Prof. Dr. Yiğit, bu makinenin, 750 bin lirayla piyasaya çıkacağına dikkati çekerek, "Şu anda yapılan proje Ar-Ge projesi olduğu için 2 milyon 500 bin liraya mal olacak. Öyle görünüyor. Bu makine tamamen yerli " dedi.

"Bir yıl sonra pazara çıkması planlanıyor"

Proje tasarımcısı Selim Küçükateş de ekonomik ve teknik değerlendirmeler sonucunda brode makinesinin Türkiye'de yapılabilirliğine karar verildiğini ve 2009 yılında çalışmalara başladıklarını belirtti.

Projenin büyük bir kısmının tamamlandığını vurgulayan Küçükateş, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar bu makine üzerinde 20'ye yakın patentimiz oldu. Nisan 2014'te pazara çıkması planlanmaktadır. Tasarımın yüzde 95'ini bitirdik, parça üretimlerinde yüzde 70'lere ulaştık. Özelikle yapılmakta olan bilgisayar kontrollü tam otomatik brode makinesi sayesinde işleme (brode) firmalarının her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek kabiliyette olacaktır."

Küçükateş, üretilecek makinenin Türkiye'nin ihtiyacı karşılamasının yanı sıra yurt dışındaki müşterilere de ulaşacağını belirterek, Türkiye'deki tekstilcilerin makinelere çok büyük paralar harcadığını kaydetti.

Yerli imkanlarla yapılmış büyük bir makinenin Türkiye'deki üreticilere ulaştıracaklarını ifade eden Küçükateş, "Böylelikle bu paralar da yurt dışına gitmeyecek. Bir makinenin senelik yaklaşık olarak tamiratı için harcanan para 30 bin lira civarında. Bu da tamamen içeriye dönecek. Yurt dışından parça beklenmeyecek" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir