Türkiye'den turizmde karşı hamle

Rusyanın Türkiye'ye yönelik uygulamak istediği ekonomik yaptırımlardan turizm sektörünün etkilenmemsi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan karşı hamle geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizm sektörünün Rusya'nın uyguladığı yaptırımlardan etkilenmemesi için alacakları bazı tedbirler olduğunu, bu çerçevede 100 kişi ve üzerinde yolcu taşıyan uçaklara verilen 6,000 dolarlık yakıt desteğinin uzatılacağını bildirdi.

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından Moskova ile gerilim tırmanmış ve son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik turizm alanını da kapsayan bir dizi ekonomik yaptırım kararını imzalamıştı.

Bakan Ünal Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Turizm sektörünün Rusya konusundan etkilenmemesi için alacağımız tedbirler var. Krize anında müdahale edildi. Sektör temsilcileri rahat olsun" dedi.

Bu çerçevede 100 kişi ve üzerinde yolcu taşıyan yolcu uçaklarına verilen 6,000 dolarlık yakıt desteğinin uzatılacağını belirten Ünal, "Desteğin Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerini içine alacak şekilde genişletilmesi için çalışma içindeyiz" dedi.

'Türkiye sizin evinizdir'

"Rus vatandaşlarına şu mesajı vermek istiyorum" diyen Ünal, "Türkiye son derece güvenli bir ülkedir, bunu siz de biliyorsunuz. Türkiye sizin evinizdir. İstediğiniz gibi Türkiye'ye gelebilir, rahat konforlu bir şekilde tatilinizi geçirebilirsiniz. Seyahat etme hakkı herkesin en temel hakkıdır" dedi.

Turizm gelirleri, Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumunda bulunuyor. Net turizm gelirleri 2014'te Türkiye'nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53'ünü finanse etti.Ancak turizm gelirleri bu yıl ikinci çeyrekte IŞİD ve Rusya-Ukrayna gerginliği başta olmak üzere jeopolitik endişelerin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.8 azalarak 7.73 milyar dolara geriledi. Turizm gelirleri yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 1.3 artışla 4.87 milyar dolar olmuştu.

Rusya'dan Türkiye'ye yılda ortalama 4.5 milyon turist geliyor. Bu yıl için konulan 35 milyar dolarlık turizm geliri hedefinin 30 milyar dolar seviyelerinde kalabileceği belirtiliyor.