”Türkiye'nin 6 milyar metreküp suya ihtiyacı var”

Bakan Eroğlu, içme suyu eylem planı ile bütün Türkiye'nin su ihtiyacının il il planlandığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ankara - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin su ihtiyacının yaklaşık 6 milyar metreküp olduğunu ifade ederek, "2040 yılına kadar inşaatı sürenlerle birlikte, 81 ilde içme suyu sorunu kökünden halledilecek" şeklinde konuştu.

Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının bütçesinin sunumunda, dengeli ve sürekli kalkınma için toprak kaynağının doğru kullanımı amacıyla hazırlanan Çevre Düzeni Planlarına hız verildiğini belirterek, Türkiye'nin yarısının bu plana kavuştuğunu bildirdi.

Bakan Eroğlu, 2008-2012 yıllarını içeren Sulama Eylem Planı ile bütün illerde sulanacak alanların planlamasını yaptıklarını dile getirerek, içme suyu eylem planı ile bütün Türkiye'nin su ihtiyacının il il planlandığını kaydetti.

DSİ'nin, bugüne kadar yılda 2,7 milyar metreküp su sağladığını, inşaatı süren projelerle yılda toplam 3 milyar metreküp ilave su sağlanacağını bildiren Eroğlu, şu anda Türkiye'nin bütün yerleşim alanlarının su ihtiyacının, yaklaşık 6 milyar metreküp olduğunu söyledi. Eroğlu, inşaatı sürenlerle birlikte 2040 yılına kadar, 81 ilde içme suyu sorununun kökünden halledileceğini belirtti.

Eroğlu, 12 Kasım itibariyle kurulu gücü 23 bin 129 MW olan bin 530 HES projesinin, bin 499'una başvuruda bulunulduğunu anlattı.