Türkiye’nin en kapsamlı ‘bulut’ taşıması gerçekleşti

Taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren Arkas Holding, tüm sunucu ve veri merkezlerini Microsoft çözümleriyle buluta taşıdı. Türkiye’nin en kapsamlı ve büyük buluta taşınma projesiyle, en az yüzde 10 tasarruf hedefleniyor. (Selenay YAĞCI)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI - İstanbul

Şirketlere rekabet gücü vaad eden Microsoft Türkiye, Arkas Holding ile Türkiye ile kurumsal çapta bugüne kadar hayata geçirilmiş en kapsamlı bulut dönüşüm projesine imza attı. Arkas Holding, kullandığı veri cihazının ve sunucularının kapıları kapatıp, tümüyle akıllı bulut platformu Microsoft Azure’a taşındı. Taşınma süreci ise bir yıl sürdü. Microsoft Filo Yönetimi gibi yapay zekâ çözümleri ile daha etkin kararlar alma başlayan şirket, projenin ilk yılında yüzde 10 tasarruf yani maaliyet avantajı sağlamayı amaçlıyor. Arkas Holding, operasyonel verimlilik, esnelik ve hız kazandıran bu dijital atılımla globalde gücüne güç katmayı hedefl iyor.

Türkiye’de sektörleri dönüştürmeye devam ettiklerini kaydeden Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, iş yapış şekillerinden, tüketim alışkanlıklarına kadar birçok alanda bulut bilişimin faydalarını görmeye başlandığının altını çizdi. Bu işbirliyle Türkiye’nin de uluslararası taşımacılık pazarında bir adım ileriye gittiğini kaydeden Kansu, “Arkas gibi bu rüzgârı önceden gören, rotasını buluta çeviren çevik şirketlerin sayısı arttıkça biz de Microsoft Türkiye olarak gururlanıyoruz. En yeni teknolojilerle güçlenen ülkemizin geleceği adına heyecan duyuyoruz. Bu adımın sektörün tüm oyuncularına ve diğer sektörlere örnek teşkil etmesini diliyoruz” diye konuştu.

Arkas olarak 25 ülkede, 67 şirket, 60 ofis, yaklaşık 7 bin 300 çalışan ile hizmet ürettiklerini vurgulayan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, şunlaro anlattı: “Birbirinden farklı kültür ve regülasyonları aynı çatı altında uyumlu bir şekilde yönetmek, rekabette söz sahibi olmak için teknolojiyi doğru kullanmanız ve en hızlı şekilde iş süreçlerinize dahil etmeniz gerekiyor. Bu geçiş bize pek çok faydasının yanında uluslararası standartizasyon ve disiplin getirdi, ayrıca ululslarası ihalelerde avantaj sağlıyor. Yıllardır teknolojiye yaptığımız doğru yatırımların meyvelerini toplamaya devam ediyoruz. Bulut geçişi ile bu dönüşümü daha da hızlandırıyoruz, çevik kılıyoruz.”

Tüm şirketlerin çalıştığı sistemleri ve kurumsal yazılımlarımızı uçtan uca izleyebilmenin bulutun en önemli faydalarından biri olduğunu kaydeden Arkas, “Hangi sisteme ne kadar yatırım yapacağımızı anlık olarak izleyebiliyor atıl yatırımlardan uzaklaşıyoruz bu da ciddi bir verimlilik sağlıyor. Bulut geçişi ile birlikte büyük bir maliyet avantajı sağlayacak” diye konuştu.

5 yılda 112 bin kişiye bulut ekseninde iş fırsatı doğacak

Şirketlerin yüzde 86’sı bugün birden fazla bulut servisinden faydalandığını vurgulayan Murat Kansu, şunları söyledi: “2022 yılında 266 milyon dolara çıkmasını beklediğimiz bulut bilişim pazarının şirketler için yeni gelir fırsatları, ekonomi için yeni iş olanakları yaratmasını bekliyoruz. Türkiye’de buluta yatırım yapan şirketlerin 5 yılda 15 milyar dolar ek gelir elde edecek, 112 bin kişiye bulut bilişim ekseninde iş fırsatı doğacak. Özetle, Türkiye geleceği bulutla yakalayacak.”