Türkiye’nin tek opal cam fabrikası kalkınma ajansı desteğiyle Urfa’da

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın ekipman desteği verdiği, Meks Cam Sanayi’nin opal cam fabrikası Şanlıurfa’da kuruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteriyor. 295 projeye teknik ve mali destekler kapsamında yaklaşık 62 milyon lira kaynak kullandırdı. Proje sahiplerinin de yaklaşık 55 milyon liralık katkısıyla Karacadağ Kalkınma Ajansı son üç yılda Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yaklaşık 117 milyon liralık kaynağı harekete geçirdi.

İş ve yatırım olanaklarını tespit ederek tanıtmak ve daha fazla özel sektör yatırımı çekmek için Diyarbakır ve Şanlıurfa yatırım destek ofislerinde yoğun şekilde çalıştıklarını belirten Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, “Üç yılda Şanlıurfa’da 1.554, Diyarbakır’da 1.703 kişiye ücretsiz danışmanlık hizmeti verdik” dedi. Verilen destekler kapsamında Diyarbakır ve Şanlıurfa bölgesinde ‘tarım’, ‘turizm’ ve ‘sanayi’ sektörlerinin potansiyel sektörler olarak öne çıktı.

Karakoyun, “Programlarımızı bu sektörleri geliştirecek, güçlendirecek ve yeni iş ve istihdam olanakları oluşturacak şekilde tasarlıyoruz” diye konuştu.

Bölgede ajansın desteklediği projeler arasında Meks Cam Sanayi’nin 15 milyon dolar yatırımla Şanlıurfa’da kurduğu opal cam imalat fabrikası öne çıktı. Uzun yıllar yurtdışından opal cam ürünleri getirerek yurt içinde satışını yapan Meks Cam, 2011 yılında Şanlıurfa 2’inci OSB’de opal cam imalatı fabrikası kurdu.

Karacadağ Kalkınma Ajansı projeye bazı ekipmanların alımı için 353 bin lira mali destek aktardı. Şirket, bu yatırımla dünyada opal cam imalatı yapan 15 fabrikadan biri, Türkiye’de ise tek firma oldu. Fabrikanın imalata başlamasıyla birlikte yaklaşık 250 kişi istihdam edildi. Kurulan fabrikayla cari açığın azaltılmasına opal cam üretimiyle destek verilecek.

‘Trafo köşkü’ üretim merkezi kuracak

GTS Enerji, kalkınma ajansı desteğiyle ‘Trafo Köşkü‘ imalatı yapacak. TEDAŞ‘ın standartlara uygun olarak üretilecek beton köşkler, hem bölgeye hem de yurtdışına satılacak. Diyarbakır’da bu alanda imalat yapan tek şirket olan GTS Enerji Karacadağ Kalkınma Ajansının makine - ekipman desteğiyle üretim kapasitesini artırması hedefleniyor.

Ergani Konağı müzeye dönüştü

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Ergani Konağı restore edildi. 1891’de yapılan ve 1990 yılına kadar hükümet konağı olarak hizmet veren tarihi bina aslına uygun olarak  restore edildikten sonra Sezai Karakoç Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Ajans, projeye 495 bin lira destek verdi.