Türkiye’nin yatırım açığında küçük de olsa iyileşme var

Türkiye’nin uluslar arası yatırım pozisyonunda ikinci çeyrekte iyileşme yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

uluslararasiyatirimpozisyonu2.jpg

Naki BAKIR

[PAGE]

ANKARA - Küresel finansal sistemde kırılganlık sürerken, yabancıların Türkiye’deki toplam varlığı ile Türklerin yurtdışındaki varlıkları arasındaki dengeyi gösteren uluslar arası yatırım pozisyonunda, yılın ikinci çeyreğinde küçük çapta da olsa iyileşme yaşandı.

DÜNYA’nın Merkez Bankası verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, yatırım pozisyonundaki iyileşme, yabancıların Türkiye’deki doğrudan yatırımları, hisse senedi ve DİBS’teki sıcak para hacmi, kamu ve özel sektöre açtıkları krediler ile mevduat ve fonlarından oluşan toplam varlıklarında, başka deyişle  Türkiye’nin uluslar arası yükümlülüğünde ikinci çeyrekte yaşanan küçülmeden kaynaklandı. Türklerin yurtdışındaki varlıkları ilk çeyrekteki 6.7 milyar dolarlık artışla 184.5 milyar dolara, ikinci çeyrekte de 2.1 milyar dolar büyüyerek 186.6 milyar dolara yükselirken, yabancıların Türkiye’deki varlıkları ilk çeyrekte 63.1 milyar dolarlık artışla 562.3 milyar dolara çıktıktan sonra, ikinci çeyrekte 5.1 milyar dolar küçülerek 557.1 milyar dolara geriledi. Bu gelişmelerle, 2011 sonundaki 321.2 milyar dolarlık düzeyinden bu yılın ilk çeyreğinde 56.5 milyar dolarlık artışla 377.7 milyar dolara çıkan “uluslar arası yatırım pozisyonu açığı”, ikinci çeyrekte ise 7.2 milyar dolar küçülerek 370.5 milyar dolara geriledi. Haziran sonu itibariyle yabancıların Türkiye’deki varlıklarının 162.6 milyar dolarlık bölümünü, daha çok özelleştirmeler kapsamındaki devir ve satın almalar yoluyla gerçekleştirilen doğrudan yatırımlar sonucunda oluşan yabancı varlığı oluşturuyor. Yurtdışı yerleşiklerin portföy yatırımlarının değeri ise 130.7 milyar dolar. Yabancıların mülkiyetinde, haziran sonu itibariyle 50.4 milyar dolarlık hisse senedi, 80.3 milyar dolarlık da tahvil ve bono cinsinden borçlanma senedi bulunuyor.

Haziran sonu itibariyle kamu ve özel sektörün yurtdışı yerleşiklere olan kredi borcu 189.5 milyar, reel sektörün ticari kredi borcu ise 28.1 milyar, yabancılara ait Türkiye’deki mevduat hacmi de 44.8 milyar dolar olarak belirlendi. Aynı tarih itibariyle Türklerin 186.6 milyar dolarlık yurtdışı varlığının ise 95.5 milyar dolarla en büyük bölümünü rezerv varlıklar oluşturuyor. Yurtdışına açılan krediler ve dışarıdaki mevduat 61 milyar, Türkler’in yurtdışındaki doğrudan yatırımları 28.9 milyar,
portföy yatırımları da 1.2 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

[PAGE]

uluslararasiyatirimpozisyonu1.jpg