TÜRKONFED'den KOBİ'ler için rapor

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu KOBİ'lerin dönüşümü konusunda öneriler içeren rapor hazırladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye çapında yapılan araştırma sonucunda seçilen 24 başarılı girişimcinin ortak yönlerini değerlendirdi ve başarıya giden yolu tanımladı.

Prof. Dr. Erol Taymaz başkanlığında hazırlanan ve Türkiye'deki başarılı örneklerin seçilip incelenerek, başarının kaynaklarını inceleyen "KOBİ'lerde Dönüşüm: Küçük Firmaların Büyük Başarıları" başlıklı raporda, 24 başarılı girişimcinin ortak yönleri sıralandı. Raporda, başarılı girişimcilerle yapılan görüşmeler sonucu, bu girişimcilerin daha başarılı olmalarını sağlayabilecek bazı politikalar şöyle özetlendi:

"İşyeri kuruluş maliyetini düşürecek ve bu işyerlerinin müşterilerine yakın olmasını sağlayacak uygulamalar, KOBİ;lerin kurulmasını ve büyümesini destekleyecek finansman araçlarının yaygınlaştırılması ve çeşitlendirilmesi, Ar-Ge destek programlarının basitleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi.

Mesleki eğitimin özendirilmesi ve mesleki eğitimi sunan/destekleyen KOBİ;lere kamu kaynaklarından eğitim desteği sağlanması, KOSGEB ve benzeri destek programlarının değerlendirilmesi ve aksayan yanların düzeltilmesi, KOSGEB;in teknik destek anlamında kapasitesinin geliştirilmesi, KOBİ;lerin yararlanacağı uzmanlaşmış tedarikçilerin ve hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik sektörel programların uygulanması. Kalite standartları ve sertifikasyonun yaygın kullanımı..."

TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, konuyla ilgili olarak, amaçlarının başarılı olan KOBİ'lerin nasıl başarılı olduğunun anlamak ve diğer KOBİ'ler ve politika yapıcılar için deneyim ve dersler oluşturmak olduğunu dile getirdi.

Beysel, "TÜRKONFED olarak daima raporlarımızın masa başı değerlendirmeler ve uygulamaya sokulması zor derslerle dolu olmamasına dikkat ediyoruz. Bu raporumuzda da istedik ki, çalışmamız öncelikle gerçek dünyayı yansıtsın. Ayrıca başarısızlığın nedenine değil, başarının sırlarına odaklansın. Çünkü çok iyi biliyoruz ki bazı KOBİ'ler, tüm zorluklara karşın son derece başarılı olabilmekte, zorlu bir rekabet ortamında hızlı bir şekilde büyüyebilmektedir ve onlardan alınacak birçok ders vardır" ifadesini kullandı.