”Turkuvaz şirketi bankaları yanılttı”

CHP Konya Milletvekili Kart, Sabah Gazetesi ve ATV'yi alan "Turkuvaz şirketinin ekonomik gücü konusunda bankaların yanıltıldığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Sabah Gazetesi ve ATV'yi alan "Turkuvaz şirketinin ekonomik gücü konusunda bankaların yanıltıldığını" iddia ederek, "Sabah-ATV'nin alımı için verilen kredinin iptali ve geri alınması süreci başlamıştır. BDDK'yı göreve davet ediyoruz" dedi.

Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Rekabet Kurulunun söz konusu satış için verdiği raporda, "bildirim konusu işlemle birlikte Turkuvaz'ın kontrolünün Çalık Grubundan, Çalık Grubu ve Lusail'in ortak kontrolüne geçeceği tespit edilmiştir" ifadesinin yer aldığını söyledi.

Bu tespit ile birlikte olayın BDDK'yı ilgilendiren hukuki ve cezai boyut kazandığını savunan Kart, şunları söyledi:

"Rapora göre, gerek Lusail mensupları ve gerek Çalık Holding A.Ş ve Çalık bünyesindeki iştirakler ile Ahmet Çalık ve Serhat Albayrak'ın 'organize bir şekilde kanuna karşı hile' teşkil eden bir yapılanma  ve ilişki içinde oldukları ortaya çıkmıştır. Turkuvaz şirketinin ekonomik gücü konusunda bankalar yanıltılmıştır.

Kamu yetkisi ve gücü, doğrudan ve dolaylı ilişkilerle içinde, çıkar amaçlı bir yapılanmaya alet edilmiştir. Adı geçenler danışıklı ilişkiler içinde resmi mercileri ve kamu bankalarını bilerek yanıltmışlardır. Görünür işlem ile gerçek uygulama ve işlemleri birbirinden farklıdır. Yalan beyanda bulunmuşlardır. Bu anlamda bankacılık mevzuatını açık şekilde ihlal etmişlerdir. Bankaların proje kredisi olarak sundukları kredinin konusuz olduğu ortaya çıkmıştır. Hile tehdit ve kamu gücü yoluyla bankalar iğfal edilmiştir. BDDK, yerinde denetim ve gözetim yetkisini hemen kullanmak durumundadır."

BDDK'nın bu konuda görev ve sorumluluğundan kaçamaz hale geldiğini ifade eden Kart, bu görevin "savsaklanmadan" yerine getirilmesini istediklerini ve takipçisi olacaklarını söyledi.

Kart, BDDK'nın bu konudaki başvurularına cevap vermesinin bir zorunluluk olduğunu öne sürerek, "Verilen kredinin iptali ve geri alınma süreci başlamıştır. BDDK'yı göreve davet ediyoruz" diye konuştu.