TZD: Gıda enflasyonu yükselecek

TZD Başkanı Yetkin, bolluk döneminde gıda fiyatlarında görülen artışın önümüzdeki aylarda gıda enflasyonun daha da yükseleceğinin sinyalini verdiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yeni hasat edilen ürünlerin piyasaya arz edildiği 'bolluk dönemi'nde gıda fiyatlarında yaşanan artışlara dikkati çekerek, "Bu artış, önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunun daha fazla yükseleceğinin habercisidir" ifadelerini kullandı.  

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, gıda enflasyonunda yaşanan artışı değerlendirdi. 

Ekimde enflasyonun yıllık yüzde 7,58 olmasına karşın gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışın yıllık yüzde 8,69'e çıktığını vurgulayan Yetkin, "Mevsim itibarıyla yeni hasat edilen ürünlerin piyasaya arz edildiği ve 'bolluk dönemi' olarak nitelenen bir dönemde görülen bu artış, önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunun daha fazla yükseleceğinin habercisi oldu" değerlendirmesinde bulundu.  

Gıda fiyatlarındaki artışın nedenleri

Yetkin, gıda fiyatlarındaki aşırı artışın birkaç nedeni olduğuna işaret ederek, "Birçok üründe üretici fiyatları ile tüketici fiyatları, yani tarla ile market arasındaki fiyat farkları inanılmaz boyutlardadır. Bu fark çoğu zaman yüzde 100'ün üzerinde olmakta yüzde 300'e kadar çıkmaktadır" tespitinde bulundu.  

"Bir diğer neden ise girdi fiyatlarındaki artışın üretici fiyatlarındaki artışın çok üzerinde olmasıdır" ifadesini kullanan Yetkin, özellikle girdilerin önemli bir bölümünün ithal edilmesinin Türk lirasının değer kaybettiği dönemde maliyetlerin büyük ölçüde artmasına neden olduğunu aktardı. Yetkin, ülkedeki tarım ürünleri ithalatının giderek artması sonucu ithal tarım ürünlerinin de aşırı ölçüde pahalandığına değindi.  

Yetkin, "Gıda fiyatlarının denetlenmesindeki bir diğer güçlük de gıda sektöründeki işletmelerde kayıtdışılık oranının çok yüksek olmasıdır. Bu durum hem haksız rekabete yol açmakta hem de hileli gıda sektörünün yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktadır. Gıda enflasyonunun altında yatan nedenler doğru bir biçimde analiz edilmediği sürece vatandaşın yeterli beslenmesinin daha da zor hale geleceği ve hileli gıda sektörünün ucuz 'sözde gıda'larının daha çok can yakacağı görülmektedir" değerlendirmesini yaptı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir