TZD: Hayvanları kesin ve yakın

TZD Genel Başkanı Yetkin: Hastalığın görüldüğü bölgedeki hayvanların derhal kesilmesi ve sonrasında yakılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de şap hastalığının görüldüğü bölgelerde hayvanların derhal kesilmesi, kesilen hayvanların yakılması ya da gömülmesi gerektiğini belirtti. Yetkin bu yolla diğer bölgelere sıçramasının engelleneceğini savundu.

Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye'de son günlerde şap hastalığının yayılmasıyla ilgili haberlerin sıklıkla yer aldığını ifade etti. Haberlerde Afyon, Aksaray, Burdur, Uşak, Konya ve Denizli'de hastalık nedeniyle bazı önlemlerin alındığının belirtildiğini kaydeden Yetkin, "Afyon'da hayvan pazarları kapatılmış, il ve çevresinde her türlü hayvan hareketleri yasaklanmış. Afyon ilimiz karantinaya alınmıştır. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden aldığımız haberler hastalığın bu bölgeleri de sardığı yolunda. Durum böyle devam ederse hastalığın şu anda salgından etkilenmemiş görünen Trakya, Ege, Akdeniz bölgelerine de yayılma tehlikesi bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. 

Şap hastalığının hayvandan insana bulaşmayan ancak hayvan ticaretini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğuna işaret eden Yetkin, buna neden olan virüsün, çok sık mutasyona uğradığını, hava yoluyla da bulaştığını bildirdi. Yetkin, hastalığın yayılmasının önlenmesi için aşılama ve karantina uygulanmasının önemine dikkati çekti. 

'Kaçak hayvanlar bulaştırdı'

Son salgına neden olan A-Nepal virüsünün de Van'dan ülkeye sokulan kaçak hayvanlar tarafından taşındığının anlaşıldığını iddia eden Yetkin, yeni virüse karşı Şap Enstitüsü tarafından etkili aşı üretildiğini ve kullanımına başlandığını bildirdi.  

Şap hastalığıyla mücadelenin önemli olduğunu belirten Yetkin, Türkiye'nin Güneydoğusunda halen teröre karşı mücadele kapsamında olağanüstü koşulların yaşanması olduğuna işaret eden Yetkin, koşulların bölgede etkili aşılama kampanyasının yürütülmesine ve karantina sürecinin uygulanmasına imkan vermediğine dikkati çekti. 

Hastalığın diğer bölgelere sıçramasının engellenmesi gerektiğini bildiren Yetkin, "Aşılamanın yaygınlaştırılmasının yanı sıra hastalığın yayıldığı görülen bölgelerdeki hayvanların derhal kesilmesi ve kesilen hayvanların yakılarak ya da gömülerek imha edilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.