TZOB: İhtiyacımızı karşılayacak mısırı üretmek zorundayız

Bayraktar, Türkiye'de mısır üretiminin son yıllarda artış göstermesine rağmen henüz istenilen düzeye gelemediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dünyada ve Türkiye'de mısıra olan ihtiyaca dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de mısır üretiminin son yıllarda artış göstermesine rağmen henüz istenilen düzeye gelemediğini söyledi.

Bayraktar, Türkiye'nin mısır üretim tahmini ilk sonuçlarını değerlendirdi ve bir önceki yıla göre yüzde 0,56 oranında azalma gösteren mısır üretiminin 2009 yılı için 4.250.000 ton olmasının beklendiğini bildirdi.

Türkiye'de 2007 - 2008 yılı döneminde girdi fiyatlarında yaşanan ciddi artışların 2008 - 2009 yılında gerilediğini, mısır maliyeti içerisinde gübre masrafının da düştüğünü anlatan Bayraktar, bu yıl mısır verimlerinde gerçekleşen düşme nedeniyle mısır maliyetinin 45 kr/kg olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Bayraktar, dünyada ve Türkiye'de mısıra olan ihtiyaca dikkat çekti ve Türkiye artık kendi ihtiyacını karşılayacak mısırı üretmek zorunda olduğunu vurguladı.

Mısırda son yıllarda gerçekleşen üretim artışın devam etmesi ve korunmasının sağlanması gerektiğini belirten Bayraktar şunları kaydetti:

"Ülkemizde mısırın yaklaşık yüzde 50'si Akdeniz Bölgesinde, yüzde 15'i Ege Bölgesinde, yüzde 15'i de Marmara Bölgesinde üretilmektedir. Mısır hasadının başladığı bugünlerde Akdeniz Bölgesinde mısır fiyatları 43 kr/kg'la başlamış ancak alıcı olmaması nedeniyle bugünlerde 37,5 kr/kg'a kadar gerilemiştir.

"Düşen fiyatlar üreticileri tedirgin ediyor"

Bu fiyatlar maliyetin gerisinde kalmaktadır. Bu fiyatlar çiftçilerin hasat yapma isteklerini kırmakta, çiftçi ürünü tarlada bekletmektedir. Ayrıca düşen fiyatlar önümüzdeki günlerde hasada başlayacak olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve diğer bölge üreticilerini tedirgin etmektedir.

Hasadın başladığı Akdeniz Bölgesinde mısır fiyatları maliyetin altında alıcı bulmaktadır. Bu nedenle, TMO üretici maliyetlerini göz önünde bulunduran bir fiyat açıklayarak alıma başlamalıdır.

Üretim maliyetlerinin azaltılması bakımından, 2009 yılı ürünü için ödenecek motorin ve gübre desteği artırılmalıdır.

Mısır için verilecek olan prim miktarı üreticinin gelir kaybını karşılayacak şekilde olmalıdır. Prim miktarı belirlenirken, piyasa fiyatları ile üretim maliyetine göre belirlenecek hedef fiyat arasındaki farkı karşılayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir.

Ucuz fiyatla ülkemize giren DDGS ve mısır grizi ithalatının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır"