TZOB: Spekülatörlere fırsat verilmemeli

Bayraktar, Ramazan ayının spekülatörlerin iştahını kabarttığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Ramazan'ın yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında hareketlilik yaşanması ve iç talebin canlanmasının beklendiğini kaydeden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Hareketlilik bazı spekülatörlerin iştahını kabartmaktadır. Halkımızın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemeli" dedi.

Bayraktar, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, Ramazanın yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının birtakım stokçu ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilerek fiyatların suni olarak artmasını sağlayabileceği uyarısında bulundu ve "spekülatörlere fırsat verilmemeli, üreticilerimiz ve tüketicilerimiz mağdur edilmemeli" dedi.

Geçen yıl Ramazan öncesinde spekülatif fiyat artışlarının, bu yıl da yapılmasının önlenmesi için TZOB'un pazarlama sisteminde yer alan tüm tarafların uyardığını hatırlatan Bayraktar, girişimleri neticesinde konunun Bakanlar Kurulu gündemine alındığını, başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere konuyla ilgili kurumlar görevlendirildiğini ve denetimlerin artırılacağının açıkladığını bildirdi.

Bayraktar, son açıklamaların, özellikle başta baklagiller olmak üzere pirinç gibi fiyat artışından endişe edilen ürünlerde tüketici fiyatlarının aşırı derecede artmasının engellediğini söyledi.

"Fiyatlar hortlamadı, spekülatörlerin oyunu bozuldu" diyen Bayraktar, aynı hassasiyetin bu Ramazan öncesinde ve devamında gösterilmesi ve spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilmesini istediklerini kaydetti.

Fiyat değişimleri

Bayraktar, Ramazan ayında ürün ve gıdalardaki fiyat değişimleri ve spekülatif hareketler konusunda bilgiler verdi.

Ramazan öncesinde Temmuz ayı için yapılan tespitlere göre üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklara dikkati çeken Bayraktar, aradaki fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 339, kurutulmuş ürünlerde yüzde 260, baklagillerde yüzde 325, pirinçte yüzde 257'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 231'lere kadar çıktığının görüldüğünü belirtirken, diğer yandan üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 339,3 ile sivri biber, yüzde 335,8 ile salatalık, yüzde 335 ile domates, yüzde 324,8 ile nohut, yüzde 318,6 ile elma olduğu bilgisini verdi.