Uçakla rekabet edemeyen Irak'a gidiyor

Diyarbakır'daki otobüs firmaları, uçak bilet fiyatların ucuzlamasının ardından düşen yolcu sayısının telafisini Irak'a başlattıkları seferlerle gidermeye çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR - Diyarbakır'daki otobüs firmaları, talep üzerine her gün düzenli olarak Irak'ın Dohuk, Erbil ve Süleymaniye kentine sefer düzenleniyor.
 
Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkilerin yoğun olması ve Türkiye'deki birçok firmanın Irak'ta yatırım yapması sonucu özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok sayıda kişi, Irak'ın çeşitli kentlerinde çalışıyor. Irak'a gidiş gelişlerin artması üzerine otobüs firmaları da her gün düzenli olarak bu ülkenin çeşitli kentlere sefer düzenliyor.
Otobüs firmaları Irak'a yönelerek, bir yandan bu ülkeye gitmek isteyenlerin talebi karşılarken diğer yandan da ucuz uçak bilet fiyatları nedeniyle azalan yolcu sayılarını telafi etmeye çalışıyor.
 
Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen, uzun zamandan bu yana Türkiye'de ulaşım konusunda haksız bir rekabetin olduğunu savunarak, hava yollarının ucuz biletle yolcu taşımaya başlamasından sonra artık kara taşımacılığının yavaş yavaş önemini kaybetmeye başladığını söyledi.
Bu nedenle Diyarbakır'da yurt içi seferlerini düzenleyen merkezi firmaların istenilen performansı bulamayınca haklı olarak kendilerine yer ve zemin aramak zorunda kaldığını kaydeden Özgen, bu nedenle Irak'a yönelik başlatılan seferlerin sürdüğünü bildirdi.
"Otobüs firmaları ayakta kalabilmek için mecburen yeni arayışlara girişti. Diyarbakır'dan her gün Irak'ın Erbil, Dohuk ve Süleymaniye kentine sefer var" diyen Özgen, bazı firmaların seferlerinin bir süre önce başladığını, bazı firmaların da sefer açmak için hazırlık yaptığını kaydetti.
Irak'a sefer için talep olduğuna dikkat çeken Özgen, "Yol uzunluğu yaklaşık 11-15 saat sürüyor. Yaklaşık 70 liraya yolcular Irak'a gidebiliyor. Diyarbakır'dan her gün 2 veya 3 sefer yapılıyor. Ayrıca, bölgede Van ve Mardin'den de Irak'a sefer yapan firmalar var" dedi.
 
Gürcistan ve Azerbaycan'a seferler başlayacak
 
Öz Diyarbakır Firması Müdürü Şaban Doğmuş da yolcuların yoğun talebi üzerine Irak'a sefer başlatmayı planladıklarını, yaklaşık 3 aydır yolculardan bu konuda yoğun bir istek bulunduğunu belirtti.
Önümüzdeki ay Irak seferlerinin başlayacağını, bu konuda Ulaştırma Bakanlığı'na başvurduklarını bildiren Doğmuş, düzenli yolcu taşıma belgesi B1 belgesi aldıklarını aktardı.
Gelecek ay seferlere başlayacaklarını söyleyen Doğmuş, konuşmasına şöyle devam etti:
"Irak'a sefer açma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Yurt içi seferlerinde zorlanıyoruz. Uçak bilet fiyatlarını ucuz olması nedeniyle biz de bu açığımızı kapatmak amacıyla Irak'a sefer başlattık. Irak'a yoğun bir ilgi var. Açığımızı bu yolla kapatmayı düşünüyoruz. İlerde Gürcistan'ın Batum kentine ve Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye de sefer düzenlemeyi planlıyoruz."