Ucuz fiyat, yakınlık ve fırsatlar Türk yatırımcıyı Balkanlar’a çekiyor
2014 yılında Türk şirketlerinin Romanya yatırımları 100 milyon doların altındaydı. Geçtiğimiz yıl ise Türk şirketler 300 milyon doları bulan yatırımla 7 şirket satın aldı.
İBRAHİM EKİNCİ
Türk yatırımcıların ‘Balkanlar’a ilgisi artıyor. 2016’da yurtdışında gerçekleşen satın almalar içinde 7 Balkan ülkesi yer aldı. Balkan ülkelerine önceki yıllarda da yatırımlar yapıldı ancak 2016’da belirgin bir artış oldu.
Deloitte’nin Türk şirketlerinin yurtdışında yaptıkları alımlarla ilgili raporuna göre 2016’da Türk şirketler Balkan ülkelerinde 300 milyon doları bulan yatırımla 7 şirketi satın almış oldu.
Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Lideri Başak Vardar, raporlara bakıldığında Türk şirketlerinin Balkanlar ilgisinde artış olduğunu belirtti.
Vardar’ın verdiği bilgiye göre, eski sosyalist ülkelerden kalma varlıkların özelleştirilmesi, varlık fiyatlarının düşüklüğü gibi bazı faktörler bu ilgiyi artırıyor.
Başak Vardar, şöyle dedi: “Balkan ülkeleri Türk yatırımcılar için her zaman ilgi çekici bir yatırım coğrafyası oldu. Gerek ulaşım kolaylığı, gerekse de Avrupa Birliği’ne açılan kapı olmaları sebebiyle özellikle Hırvatistan, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan ve Makedonya çok sayıda yatırım aldı. Üretim tesisi kurma konusundaki bölgesel avantajlar, ekonomik krizin etkisiyle düşen varlık fiyatlamaları, özelleştirme ve imtiyaz devirleri gibi hususlar bu ülkelerdeki yatırım fırsatlarında artışa sebep oldu. İşlem sayısına aynı oranda yansımasa da yatırımcılardan gelen talepleri göz önüne alarak bu ülkelere olan ilgide son yıllarda bir artış olduğunu söyleyebiliriz.”
2014 yılında Türk şirketlerinin Romanya yatırımları 100 milyon doların altındaydı. Romanya’da yatırımları bulunan Türk işadamı Ömer Süsli, Romanya Praktiker’i satın alınca rakam 250 milyon dolara çıktı. 2015’te 5 satın alma ve 50 milyon dolar yatırım değeri ile kapandı. 2016’da ise 7 satın alma gerçekleşti ve rakam 300 milyon dolara çıktı.
Yatırımların üçte biri Doğuş’tan geldi
Doğuş Grubu, bölgeyi büyüme alanı ilan etmiş durumda. Son üç yılda her yıl bölge ülkelerine yatırımlar yapıyor. 2014, 2015 ve son olarak da 2016’da bölgeye yapılan toplam 18 yatırımın 5’ini Doğuş yaptı.
Yine bu bölgede gerçekleştirilen 600 milyon dolarlık alımın üçte birini de (200 milyon dolar) Doğuş Grubu gerçekleştirdi. Satın almalar dışında üretim yatırımları da dikkat çekiyor. Otomotiv yan sanayide Bulgaristan, tekstil yatırımlarında Sırbistan öne çıkıyor. Geçen yıl mağaza zincirleri bölge ülkelerinde birçok mağaza açtı.