Ülker, 738 milyon YTL ciro hedefliyor

Tütüncü, içecek üretimini 676 milyon litreye çıkarmayı hedeflediklerini aktardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ülker Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Ülker olarak içecek üretiminin 2008 yılında yüzde 11 artışla 676 milyon litreye, toplam cironun da 738 milyon YTL'ye ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı.

Ülker İçecek Grubunun yeni ürünlerinin tanıtıldığı ve 2008 değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda konuşan Tütüncü, Ülker İçecek Grubunun bu yıl 18 markaya ulaştığını, bir yıl içinde ürünlerini çeşitlendirdiklerini söyledi.

Tütüncü, "İçecek grubumuzun çeşitliliği, Türkiye gençliğinin ve dinamizminin yansımasıdır ve bu yansımayla Ülker, Türkiye'de 'yenilikçi içecek kültürünün' öncüsü olacaktır" dedi.

Dünyada ve Türkiye'de gıda ve içecek sanayinin ciddi değişim içinde olduğunu ifade eden Tütüncü, "İçecek sektörü yeni değer olarak yükseliyor. Düşünün ki su bile sadece hayatı devam ettirmek için değil, lezzet ve keyif için de tüketiliyor. Bir bardak suyu bile böyle anlamlandıran toplumun içecek sektöründen beklentisi her geçen gün artıyor" diye konuştu.

Bugün Türkiye içecek sektörünün "en fazla çeşit üreten" önemli bir oyuncusu olduklarını belirten Tütüncü, süt ve sütlü ürünlerin yanı sıra, kola, gazoz, malt içeceği, meyve suyu, doğal mineralli su, sporcu içeceği, enerji içeceği ve buzlu çayla her türlü içecek talebini karşılar durumda olduklarını anlattı.

Süt ve sütlü ürünler alanında üretimde yüzde 6 artışla bu yılın sonunda 175 bin tona ve ciroda yüzde 15 artışla 250 milyon YTL'ye, İçecek Grubunda ise üretimde yüzde 13 artışla 501 milyon litreye, ciroda da yüzde 20 artışla 488 milyon YTL'ye ulaşacaklarını bildiren Tütüncü, Ülker olarak içecek üretiminin 2008 yılında yüzde 11 artışla 676 milyon litreye, geçen yıl 625 milyon YTL olan toplam cironun da 738 milyon YTL'ye ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ülker Gıda ve İçecek Grubunun bir bütün olarak halka arz çalışması olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Tütüncü, Gıda ve İçecek Grubunun birçok şirketten oluştuğunu hatırlatarak, "2008 ve 2009 yılı için şu anda kendi grubumuzda halka açılmayla ilgili yapmış olduğumuz bir planlamamız, bir öngörümüz yok. Piyasadaki gelişmelere göre pozisyon aldığımızı söyleyebilirim. 2008 ve 2009 yılı için Ülker Gıda ve İçecek Grubunda herhangi bir halka arz planlamıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de pazarın büyüklüğü 3,6 milyar YTL

Ülker İçecek Grubu Genel Müdürü Şener Astan da, Türkiye içecek pazarının 3,6 milyar YTL büyüklüğünde ve 3,8 milyar litrelik olduğunu belirterek, "Toplam ticarette yüzde 10'luk bir değere sahip olan bu pazarda önemli bir oyuncu olarak biz de 2002 yılından beri varız. Adapazarı Akyazı'daki Della Gıda fabrikamız saatte 200 bin litre dolum, yılda 640 milyon litre üretim kapasitesine sahip" dedi.

Astan, 2007 yılı Şubat ayında Bahar Su Eskipazar tesisini satın aldıklarını hatırlatarak, bu yılın Şubat ayında bu tesisin ürünü Ülker Flores Doğal Mineralli Su'yu pazara sunduklarını belirtti.

Türkiye içecek pazarında gazlı içeceğin yüzde 50 payı bulunduğunu ve yaklaşık 1,9 milyar litrelik büyüklüğe sahip olduğunu ifade eden Astan, bunu yüzde 25 pay ve 949 milyon 609 bin litre ile pet suyun, yüzde 13 pay ve 491 milyon 607 bin litre ile meyve suyunun, yüzde 4 pay ve 157 milyon 739 bin litre ile doğal mineralli gazlı suyun izlediğini kaydetti.

Gazlı içecek pazarında normal kolanın yüzde 64 payı ve 1 milyar 215 milyon litrelik, meyveli gazozun da yüzde 22 payı ve 408 milyon 533 bin litrelik büyüklüğü olduğunu belirten Astan, kola harici içecek pazarındaki büyümelerin son yıllarda biraz büyük olduğunu ve 2007'de yüzde 19 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

12 kategoride 18 marka ile içecek pazarında çeşitlilikte "lider" durumda olduklarını ifade eden Astan, satış portföylerine yeni katılan Saka Su'yun dağıtımını en etkin biçimde yaptıklarını anlattı.