Üreticilerden "ayran festivali" önerisi

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yörük: Gelin, Türkiye'de ayran festivali kutlayalım ve Başbakanımızın 'milli içkimizdir' dediği günü tarih alalım.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Türkiye'de ayran festivali düzenlenmesini istediklerini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ayran, milli içkimizdir" dediği günün tarih olarak seçilmesini önerdi.

Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın ayranla ilgili açıklamasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.
Dünyada 800 bin ton, Türkiye'de ise 1 milyon 600 bin ton ayran üretildiğine dikkati çeken Yörük, "Tüm dünyada üretilen ayranın iki katı Türkiye'de üretiliyor. Ne tarafından bakarsanız bakın, bu işin abisi de babası da biziz. Ayran, hakikaten bizim milli içkimizdir. Bu bakımdan ayrana sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.
"Yeni Zelanda'da ayranın dünya standartlarına kavuşturulabilmesi için ilk adım atıldı" diyen Yörük, "Burada başrolü biz oynadık. Hem sivil toplum örgütleri hem de bakanlığımız nezdinde baskı oluşturduk. Ayranın Fermente Süt Ürünleri Tebliği'ne ayrı bir madde olarak eklenmesini talep ettik. Bu, kabul gördü ve Avrupa Birliği (AB) bölgesel standardı olması için çalışmalara başlama kararı alındı" ifadesini kullandı.

"Ayranımızı başkalarına kaptırmayalım"
Türk kahvesi ve baklavasındaki benzer sorunların yaşanmaması için ayranın başkalarına bırakılmaması gerektiğini anlatan Yörük, ayran festivalinin tanıtım açısından çok önemli olacağını vurguladı.
Türkiye'nin dünyada ilk defa ayran festivali düzenleyen ülke olmasının tanıtım açısından yarar sağlayacağını kaydeden Yörük, "Böyle bir festivale ihtiyaç var. Gelin, Türkiye'de ayran festivali kutlayalım ve Başbakanımızın 'milli içkimizdir' dediği günü tarih alalım. Dünyada bunun öncülüğünü yapmış olalım" şeklinde konuştu.
Okul Sütü Projesi'ne de değinen Yörük, ayranın ambalajı, saklanması ve okullara dağıtımı konusunda bazı sıkıntılar yaşanabileceğini sözlerine ekledi.