Üretim Reform Paketi'ne iki ayrı tepki
TBMM’de komisyona sunulan 77 maddelik Üretim Reformu Paketi’ne OSB’lerden farklı tepkiler geldi. OSBÜK paketi ‘milat’ olarak nitelendirirken, OSBDER’den bazı maddelere itiraz geldi.
AHMET USMAN
İZMİR - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından önceki gün basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulan ve dün de TBMM Sanayi Komisyonu’nda sunumu yapılan Üretim Reform Paketi’nin maddi desteklerle ilgili düzenlemeleri memnuniyetle karşılanırken, OSBDER (Organize Sanayi Bölgeleri Derneği) yöneticileri OSB’lerde arsa fiyatlarının yüzde 25 karla sınırlandırılması, OSB yönetimlerinin bakanlık tarafından görevden alınabilmesi, bakanlık kararıyla bazı parsellerin OSB dışına çıkarılabilmesi gibi düzenlemelere itiraz ettiler.
Bu hafta yapılan genel kurulda yeniden OSBDER Başkanlığına seçilen Vahit Yıldırım, tasarıda bakanlığa OSB yönetimlerinin görevden alma yetkisi verilmesi ve OSB parsellerinin bölge dışına çıkarılabilmesini öngören düzenlemelerin doğru olmadığını belirtti. Yıldırım ayrıca, OSB’lerin vergi muafiyeti uygulamalarının vergi mevzuatına bir türlü adapte edilmemesini de anlayamadıklarını ifade etti. Paket için üyeleriden görüş alarak ilgili bakanlıklara ilettiklerini belirten Yıldırım, “Pakette bizi rahatsız eden bazı hususların korunduğunu gördük. Bakanlık kararı ile OSB yönetimlerinin görevden alınabilmesi sübjektif değerlendirmelere çok açık. OSB içindeki parsellerin OSB dışına çıkarılabilmesi de hukukla uyuşmuyor. OSB’lerin yasasında yer almasına rağmen OSB’lerin vergi muafiyeti uygulamalarının vergi mevzuatına bir türlü adapte edilmemesini de anlamak mümkün değil. Tasarıdaki aksayan kısımların düzeltilmesi için tüm kapıları çalacağız” dedi.
Parsellerin çıkarılması spekülasyona açık
Tasarıdaki emlak vergisi, TRT payı gibi maddi konularla ilgili düzenlemelerin sevindirici olduğunu söyleyen OSBDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İzmir Atatürk OSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Tasarıdaki OSB’ler içindeki bir parselin bakanlığın uygun görmesi halinde OSB dışına çıkarılabilmesi maddesi spekülasyona açık. Siyasiler bu işe müdahil olur. Bu, OSB’lerin ruhuna aykırı. Bu iş süreç içinde rant kapısı haline de gelir. Bununla ilgili Sayın Bakanla konuşmuştuk, o da inceleyeceğini söylemişti ama değişen bir şey olmamış” dedi. Uğurtaş, ayrıca “Bugüne kadarki işleyiş gibi olacaksa OSBÜK’ü benimsemeyiz ama gerçekten bağımsız olabilecekse böyle bir üst kurula ihtiyaç var” diye konuştu.
Taslaktaki OSB’lerdeki arsaların yüzde 25’ten fazla fiyata satılamayacağı maddesinin de uygulanabilir olmadığını anlatan Uğurtaş, “Eski OSB’lerde parseller zaten hiç kar amaçlı satılmadı. Aradan geçen 30 yılda arsalar değerlendi. Sanayiciler mevcut değere göre bankalara ipotek gösteriyorlar. OSB’ler bu bedelleri yüzde 25’e göre hesaplayıp ilan ederlerse firmaların bankalardaki teminatları eksilecek. Ayrıca, diyelim ki eski bir OSB 2 tane parsel yarattı. Buna da 100 tane talep var. Neye göre satılacak? Eşe dosta mı verilecek? Kura mı çekilecek? Biz açık ihale yapıyoruz. İyi niyetle konulmuş bir madde ama metrekaresi 70 TL’ye de 4 bin TL’ye de OSB arsası var. Fiyatlandırmada çok değişik parametreler etkili. Düzenleme genelde olumlu ama itiraz ettiğimiz bu noktalar gözden geçirilmeli” dedi.
Paket, sermayeyi üretime motive edecek
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü üretim reform paketinin mevcut yatırımları güçlendirmenin yanı sıra, sanayiden uzaklaşan sermayeyi de yeniden üretime motive edeceğini dile getirdi. Paketin OSB’ler için ‘milat’ olduğunu vurgulayan Kütükcü, “Bu paketle yıllardır yakındığımız pek çok konu çözüme kavuşturuluyor. Elektrikte TRT payının kaldırılması, hafta sonu çalışma izni alma zorunluluğuna son verilmesi, sanayi sicili almış sanayicilerden emlak vergisi alınmaması, şehir içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması, enerji verimliliği gibi pek çok köklü düzenlemeyi beraberinde getirecek bu paket için, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ayrıca bu paketin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla istişare halinde hazırlanarak, ortak akılla hayata geçirilmesi de önemli bir kazanım” dedi. Düzenleme ile OSBÜK’e yeni bir yasal statü kazandırılmasının, OSB’lerin daha kaliteli hizmet almalarının yolunu açacağını belirten Kütükcü, “Türkiye’de sayıları 312’yi bulan OSB’lerde doluluk oranı yüzde 70’ler düzeyinde. Paket ile bu oran daha üst seviyelere taşınacak. Üretim Reform Paketi OSB’ler için bir milat olacak” diye konuştu.