Üretimde azalış bekleyenler çoğunlukta
İktisadi Yönelim Anketi’nde; üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir, azalış bekleyenler lehine döndü
ANKARA - Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonucuna göre, gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir, uzun bir aradan sonra azalış bekleyenler lehine döndü.
Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve imalat sanayiinde faaliyet gösteren 1.970 iş yerinin katıldığı İktisadi Yönelim Anketinin Ekim ayı sonuçları açıklandı.
Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış diyenler lehine olan seyirdeki zayıflamanın devam ettiği görüldü. Son üç ayda alınan ihracat sipariş miktarında, geçen ay azalış diyenler lehine dönen seyrin Ekim ayında tekrar artış diyenler lehine döndüğü, toplam sipariş ve iç piyasa sipariş miktarlarında uzun süredir artış belirtenler lehine eğilimin ise azalış belirtenler lehine döndüğü gözlendi.
Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam sipariş ve iç piyasa siparişlerinin mevsim normallerinin altında kaldığı yönündeki değerlendirmelerin bir miktar artarak, ihracat siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir miktar azalarak devam ettiği görüldü. Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normalinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin artarak devam ettiği gözlendi.
Üç aylık değerlendirmelerde 'azalış yönlü' seyir etkili
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyrin uzun bir aradan sonra tekrar azalış bekleyenler lehine döndüğü görüldü.
Gelecek üç aydaki ihracat sipariş ve toplam sipariş miktarlarındaki artış beklentileri de oldukça zayıflayarak azalış yönüne döndü. İç piyasa sipariş miktarı beklentilerinde azalış yönlü seyir, artarak devam etti.
Gelecek üç aydaki toplam istihdam beklentisinde, azalacak diyenler lehine seyir de güçlenerek sürdü. Gelecek 12 aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarında azalış yönlü beklentilerdeki iyileşmenin devam ettiği görüldü.
En önemli faktör 'talep yetersizliği'
Ankete katılan işyerlerinin yüzde 56,7'si, talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti ve bunu da sırasıyla diğer faktörler, hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği izledi.
İşyerlerinin yüzde 14,7'si ise üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını kaydetti.
Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin ve gelecek üç aydaki artış beklentisinin önceki aya göre zayıflayarak sürdüğü gözlendi.
Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentisinin de oldukça zayıfladığı görüldü.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi de geçen aya kıyasla 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 oldu.
Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, iyimserler lehine olan seyrin önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü. İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 21,5 ile geçen ay seviyelerinde gerçekleşti, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise geçen aya göre artarak yüzde 14,9 oldu.