Ustalar yönetici olamayacak

Günaydın, kısa süreli eğitim alan ustalara sorumlu yönetici olabilme yolunu açan Yönetmelik değişikliğinin iptal edildiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Danıştay 8'inci Dairesi'nin, herhangi bir uzmanlığı bulunmamasına karşın kısa süreli eğitim alan ustalara sorumlu yönetici olabilme yolunu açan yönetmelik hükmünü iptal ettiğini kaydetti.

Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 400 binin üzerindeki gıda üretim-satış noktalarının, 6 bin dolayındaki gıda denetmeni tarafından denetlenmeye çalışıldığını belirtti. Gökhan Günaydın, buna karşılık, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 27 Ağustos 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, "Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik"in 29/c maddesindeki değişiklikle, "iş yerinde üretim yapan ustaların, aynı zamanda sorumlu yönetici de olmasının yolunun açıldığını" kaydetti. Sözü edilen hükmün kapsamının, 15 Şubat 2005, 10 Eylül 2005 ve 24 Şubat 2006 tarihli Resmi Gazetelerde yayımlanan yönetmelik değişiklikleri ile genişletildiğini ifade eden Günaydın, böylelikle halkın gıda güvenliğinin hiçe sayıldığını savundu. Bu yönetmelik değişikliklerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtıklarını anımsatan Günaydın, Danıştay 8'inci Dairesi'nin, herhangi bir uzmanlığı bulunmamasına karşın kısa süreli eğitim alan ustalara sorumlu yönetici olabilme yolunu açan Yönetmelik değişikliğini hukuka aykırı bularak iptal ettiğini bildirdi.

Günaydın, karar uyarınca, "ustaların, yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik iş yerleri ile 20 beygir gücü ve altında motor gücü bulunan; ekmek, pastacılık ürünleri, mantı, simit, yufka, bazlama, pide, galeta, kadayıf ve leblebi üreten iş yerlerinde sorumlu yöneticilik yapamayacaklarını" kaydetti.