Uyarılar işe yaradı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, gıda fiyatlarında "Ramazan fırsatçılığı yapılmasın!" uyarılarının etkili olduğunu belirterek, "Birliğimiz tarafından yapılan ikazların fiyatlardaki suni artışı önlediği ortaya çıktı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan boyunca yerine getirilen oruç ibadetinin sağlık ve dini faziletlerinin yanı sıra ürün, üretici ve gıdanın hayatiyetini ortaya çıkarması bakımından da büyük önem taşıdığını belirterek, bir buğday danesinin bile önemini kavratabilecek şekilde toplumsal düzeyde israf bilinci oluşturulması gerektiğini vurgladı. Gıda fiyatlarında "Ramazan fırsatçılığı yapılmasın" uyarılarının etkili olduğunu ifade eden Bayraktar, "Birliğimiz tarafından yapılan ikazların fiyatlardaki suni artışı önlediği ortaya çıktı" dedi. 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Ramazan ayının huzur ve güven içinde, ulviyetine yakışır biçimde idrak edilmesi için bütün kurum ve kuruluşların her yıl olduğu gibi, bu yıl da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme gayreti içine girdiğini bildirdi. 
Bayraktar, şöyle devam etti: 
"Bizler de TZOB olarak, her yıl Ramazan ayı öncesinde yaptığımız gibi, gıda tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek için yürüttüğümüz çalışmaları ve bu yöndeki uyarılarımızı bu yıl da devam ettirdik. Ramazan öncesi düzenlediğimiz basın toplantısıyla üretici, hal, pazar ve market fiyatları analizini, ürün bazında kamuoyuyla paylaştık; Ramazan boyunca bu fiyatların takipçisi olduk. Ramazan'ın sonunda yaptığımız fiyat araştırmaları, uyarılarımızın etkisini gösterdiğini, gıda fiyatlarında önemli artışlar yaşanmadığını ortaya koydu. Gıda fiyatlarında Ramazan fırsatçılığı yapılmasın uyarımız etkili oldu; Birliğimiz tarafından yapılan ikazların fiyatlardaki suni artışı önlediği ortaya çıktı. Bu çerçevede, talep artışını fırsatçılığa dönüştürmeden, sağduyulu hareket eden tüm taraflara göstermiş oldukları hassasiyetten ötürü ayrıca teşekkür ediyoruz." 

Çiftçimiz üretiyor ancak...
Türk çiftçisinin girdi maliyetlerinin yüksekliğine, 40-50 yıldır çözülemeyen yapısal sorunlara rağmen üretimi sürdürdüğüne ve gıda güvencesini sağladığına dikkati çeken Bayraktar, "Ramazan boyunca yerine getirilen oruç ibadeti, sağlık ve dini faziletlerinin yanı sıra ürün, üretici ve gıdanın hayatiyetini ortaya çıkarması bakımından da büyük önem taşıyor. Çiftçimiz üretiyor. Çok şükür, ürünlerin büyük çoğunluğunda kendimize yetiyoruz. Ancak tarladan sofraya kadar, her aşamada israfı önlemeliyiz. Bu noktada, bir buğday danesinin bile önemini kavratabilecek şekilde toplumsal düzeyde israf bilinci oluşturmalıyız" değerlendirmesini yaptı. 

"Türk çiftçisi olarak fiyatlarda istikrar istiyoruz"
Bayraktar, Türk çiftçisi olarak fiyatlarda istikrar istediklerini, fiyatlar bir sene dibe inerken, diğer sene aşırı yükselmemesi, çiftçiyi maliyetinin altında ürün satar hale getirmemesi gerektiğini de vurguladı. "Çiftçi de kazanmalı, tüketici de pahalı ürünle karşı karşıya kalmamalıdır" diyen Bayraktar, bunun da yolunun tarımın yapısal sorunlarının çözülmesinden, örgütlenmeden geçtiğini, aksi takdirde üretici ile tüketici arasında domates, salatalık, sivri biber, patlıcan, kabak, elma, armut, sütte olduğu gibi yüzde 200'lerin üzerinde hatta maydanozda olduğu gibi yüzde 570'i aşan fiyat farkları oluşmasının önüne geçilemeyeceğini bildirdi. 
Başta bu sıcaklarda, Ramazan ayında bütün zorluklara rağmen üretimi sürdüren, ülkenin gıda güvencesini sağlayan, ağaç orman ürünleri dahil 20 milyar, tarıma dayalı işlenmiş ürünler dahil 32 milyar dolardan fazla tarım ve gıda ihracatı yapılmasını sağlayan çiftçiye şükranlarını sunduğunu belirten Bayraktar, "Milletimizin ve tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.