Uydu teknolojileri çalıştayı başladı

Gözlem uydusu ve veri kıymetlendirme alanındaki mevcut teknoloji durumu ile yol haritasının belirlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştay başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Savunma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK UZAY Enstitüsü işbirliğiyle Sivil Memur Eğitim ve Sosyal Hizmetler Komutanlığı'nda gerçekleştirilen çalıştayda, yer gözlem uydu teknolojileri alanında yurt içinde tamamlanmış ve yürütülmekte olan projeler tanıtıldı, Türkiye'nin yer gözlem uydularındaki mevcut durumu masaya yatırıldı. 

Çalıştayda, uydu görüntüleri kullanılarak yapılabilecek deprem ve orman yangını sonrası hasar tespiti, bitki örtüsü analizi ve jeolojik analizler gibi faaliyetler ve gerekli alt yapı ihtiyacının ortaya konulması, yurt içi teknolojik hazırlık düzeyinin yükseltilmesi, uydu ve uydu alt sistemlerine yönelik Ar-Ge projeleri ve altyapı kurulumu kapsamında yapılan devlet teşvikleri, bu kapsamdaki mevcut planlamaların ilgili kurum ve kuruluşlar arasında paylaşılması gerektiği konuları da ele alındı.

Çalıştay Başkanı Tuğgeneral Mustafa Avcı, söz konusu uydularla Türkiye'deki kurumların görüntü ihtiyacının karşılandığını söyledi. Avcı, Türkiye'nin bu alandaki başarılarının birçok ülkeyi kıskandıracak noktaya geldiğini belirtti.

Çalıştayda, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri de alanlarına ilişkin sunum yaptılar.

Çalıştay, yarın sona erecek. Çalıştayda, yarın "Uzaktan Algılama Verilerinin Kıymetlendirilmesi", "Uydu Görüntülerinin Tarım, Orman ve Su Alanında Kullanımı", "İMECE Projesi Alt Sistem Projeleri", "Uydu Görüntülerinin Jeoloji, Maden ve Arkeoloji Alanında Kullanımı", "Uydu Görüntülerinin Çevre ve Şehircilik Alanında Kullanımı" gibi konular ele alınacak.