”Uygun firmalar karşımıza çıkarsa değerlendiririz”
Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Arçelik'in şirket satın alma planıyla ilgili açıklamalrda bulundu
İSTANBUL - Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Arçelik'in şirket satın alma planı bulunup bulunmadığına ilişkin, şirketin önüne çok büyük hedefler koyduğunu ve uygun şart, firmalar olması halinde değerlendirmeye devam edeceklerini belirterek, ''Şu an için somut bir durum söz konusu değil'' değil dedi.
Çakıroğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 2008 yılının son aylarında dünya beyaz eşya pazarında çok hızlı ve derin küçülme yaşanmaya başladığını hatırlattı.
Ülke olarak bakıldığında dünyada en büyük pazarın 21 milyar dolar ile ABD olduğunu, bu ülkeyi 14 milyar pazar büyüklüğü ile Çin'in izlediğini belirten Çakıroğlu, Almanya'nın da 10 milyar dolar ile 3. sırada geldiğini bildirdi.
Türkiye'nin ise 12. büyük pazar olduğunu ifade eden Çakıroğlu, özellikle Türkiye çevresindeki ülkelerde bu ürünlerin yakın coğrafyadaki penetrasyon oranları dikkate alındığında beyaz eşya üreticileri için çok önemli fırsatlar görüldüğüne dikkati çekti.
Türkiye dayanıklı tüketim pazarına bakıldığında 2001 krizinde 2,5 milyon adetlere kadar gerileyen pazarın, 2004'ten itibaren 5 milyon seviyesini aştığını, 2008 yılında ise 5 milyon 150 bin adet olarak gerçekleştiğini bildiren Çakıroğlu, geçtiğimiz ocak ve şubat aylarının sektörde çok ciddi daralmanın yaşandığı bir dönem olduğunu söyledi.
Çakıroğlu, ''Yüzde 30'lara varan küçülmeden sonra hükümetin aldığı ÖTV kararıyla birlikte pazarda gerçekten olumlu bir hava esti. Tüketici morali çok olumlu bir şekilde etkilendi ve 7 aylık döneme baktığımızda bu yılın küçülmesi yüzde 7'ler seviyesine kadar geriledi'' dedi.
Üretim açısından ise yüzde 8'lere varan küçülmeden bahsedilebileceğini ifade eden Çakıroğlu, bunun önemli kısmının iç pazardaki daralmadan kaynaklandığını, ihracat cephesine bakıldığında oradaki daralmanın yüzde 1-1,5 seviyesinde kaldığını söyledi.
Bu dönemde Arçelik'in pazar payını yüzde 50'nin üzerinde seyreden ve koruyan şekilde devam etiğini anlatan Çakıroğlu, şunları söyledi:
''Ülkemizdeki başarılarımızı bir süredir ürünlerimizin kalitesinden aldığımız güçle uluslararası pazarlara taşımaya çalışıyoruz. Bunun sonucunda Türkiye dışında yaptığımız fabrika yatırımlarının yardımıyla da bugün konsolide gelirimizin yüzde 50'sini uluslararası satışlarımızla sağlıyoruz. Türkiye'de 8 fabrikamız var. Buna ilave olarak Romanya, Rusya ve Çin'deki fabrikamızla da 11 fabrikayı yönetiyoruz. Arçelik'in Türkiye'deki başarılarının arkasında iki faktör daha var; çok kıymetli bayi ağına ve servis yapısına sahibiz.''
"Türkiye'de üretilen patentlerin yüzde 10'unun Arçelik'e ait"
Arçelik'in gerçekleştirdiği Ar-Ge yatırımlarıyla ürünlerini kendi teknolojileriyle üretme becerisi gösterdiğini belirten Çakıroğlu, geçtiğimiz 3 yılda Türkiye'de üretilen patentlerin yüzde 10'unun Arçelik'e ait olduğunu kaydetti.
Ar-Ge konusundaki yatırımlarına kararlılıkla devam ettiklerini söyleyen Çakıroğlu, ''Devletin verdiği önemli teşviklerle, Türkiye'de Ar-Ge yatırımları artarak sürüyor. Bu konuda önemli gelişmelerden biri de geçtiğimiz yıl ilk kez özel sektörün Ar-Ge yatırımlarının, kamu Ar-Ge yatırımlarını geçmesi oldu. Ancak daha katetmemiz gereken çok önemli mesafe var'' diye konuştu.
Arçelik'in 2008 yılında 6.7 milyar lira ciro elde ettiğini bildiren Çakıroğlu, bunun yarısını uluslararası operasyonlar ile sağladıklarını söyledi.
Çevre pazarların kendilerine çok önemli büyüme fırsatları verdiğine işaret eden Çakıroğlu, Batı Avrupa pazarlarında da büyümelerini sürdürdüklerini, İngiltere pazarında geçtiğimiz 7 ayda satılan ürün adedi bakımından Arçelik Grubunun ikinci sırada yer aldığını, buzdolabında ise bu ülkede pazar lideri olduklarını kaydetti.
Toplantıda MÜSİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Çakıroğlu, Arçelik'in Çin'deki yatırımına ilişkin şunları söyledi:
''Bizim Çin'deki yatırımımız yeni bir yatırım. Bir fabrikayı satın aldıktan sonra teknolojimizi oraya adapte ettik. Çin son derece cazip bir pazar fakat pazarın kendine özgü dinamikleri var. Hızla gelir seviyesi yükselen bir pazar. Talep artışı her sektörde bütün dünyayı etkileyecek durumda. Çin önemli bir ihracat ülkesi. Oradaki atmosfer bizim girişimci ruhumuzla birleşirse, orada yatırım yapacak Türk girişimcilerinin buranın ihracat imkanlarından yararlanması söz konusu olabilecektir. Ancak sektörler açısından çok iyi incelenip, bu kararların verilmesini öneriyorum.''
"Arçelik önüne büyük hedefler koydu"
Levent Çakıroğlu, ''Güneş enerjisiyle çalışan buzdolabı yapılabilir mi?'' şeklindeki bir soruya da ''Güneş enerjisini değerlendirme konusunda çalışmalar var. Biz Arçelik olarak, sektördeki liderliğimiz bu konuya da taşıma kararlığıyla devam ediyoruz'' cevabını verdi.
ÖTV indiriminin devamı konusunda ise, indirimin özellikle 2. çeyrekte tüketici moralini çok önemli etkilediğini ve iki aydaki yüzde 30 gerilemenin bir ölçüde telafi edilmesini sağladığını anlattı.
Çakıroğlu, ''Biz, bu dönemde tüketimi sağlayacak, artıracak tüm çalışmaların faydalı olduğunu düşünüyoruz. Ama kendi sektörümüz itibariyle baktığımızda olabilecek en önemli teşvik, enerji verimliliği yüksek ürünlerin satışının, kullanımının teşvik edilmesi olacaktır. Dünyada pek çok ülkede yapılan, hükümetlerin desteklediği uygulama budur'' diye konuştu.
Çakıroğlu, Arçelik'in şirket satın alma planı bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine de ''Arçelik, önüne çok büyük hedefler koydu. Uygun şartlar oluştuğu taktirde, uygun aday firmalar karşımıza çıktığı taktirde bunları da değerlendirmeye devam edeceğiz. Şu an için somut bir durum söz konusu değil'' değil.