Uzmanlar gerileyen dış ticaret açığını yorumladı

Uzmanlar ağustosta gerileyen dış ticaret açığı rakamlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göreağustos ayında  yüzde 30.5 oranında azalışla 8 milyar 434 milyon dolardan 5 milyar 862 milyon dolara gerileyen dış ticaret açığı rakamlarını değerlendirdi.

İhracat 2012 yılının Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.5 artarak 12 milyar 874 milyon dolar olurken, ithalat yüzde 4.8 azalarak 18 milyar 736 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır

[PAGE]


"Düşüş eğilimi bu ay da devam ediyor"

İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, açıklanan verilerin Türkiye'nin dış ticaret açığında nisan ayından bu yana görülen düşüş eğiliminin bu ay da devam ettiğini gösterdiğini söyledi.
TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Candır, ağustos ayında dış ticaret açığının piyasa beklentisinde oldukça olumlu bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye'nin avro bölgesi krizi sırasında ihracatta alternatif piyasalar bulma çabalarının etkisi ile dış ticaret açığında daralma trendinin etkin kalmasının devam ettiğini gördüğümüz bu durumda, Türkiye'nin ağustosta yüzde 868 artışla 2,35 milyar dolar olan altın ihracatının önemli rol oynadığını görmekteyiz" dedi.
Türkiye'nin ekonomisindeki büyüme sinyallerinden biri olarak algılanabilecek dış ticaret verisinin piyasalara ilk kademede etkisinin sınırlı olduğunu ifade eden Candır, önümüzdeki ay açıklanacak Türkiye'nin cari açığında olumlu etkilerin gözlemlenebileceğini, dış ticaret verisinin etkilerinin bu aşamada orta vadeli olarak algılanması gerektiğini belirtti.
Candır, İMKB 100 endeksinde bu sabah itibari ile görülen sınırlı satış baskısının, yurt dışı etkenleri takiben 66.500-66.700 bandında tutunma görülememesi durumunda 66.100 seviyelerine çekilmeler gösterebileceğini fakat bu seviyelerin alımların tekrar artabileceği noktalar olarak algılanabileceğini belirtti.

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan

[PAGE]


"Düşüş beklenen olumlu etkiyi yapmayabilir"

Marbaş Menkul değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ağustos ayında dış ticaret açığının beklenenden fazla düşmesinin piyasa tarafında olumlu etki yapmayabileceğini belirtti.
TUİK tarafından açıklanan ağustos ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Doğan, temmuz ayında 7,89 milyar dolar olan dış ticaret açığının ağustos ayında 5,86 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Piyasada genel beklentinin 7,9 milyar dolara yakın bir açık gerçekleşmesi yönünde olduğunu söyleyen Doğan "Geçtiğimiz yılın ilk sekiz ayında dış ticaret açığı 71,76 milyar dolar civarında gerçekleşmişti. Bugün açıklanan ağustos ayı rakamlarıyla birlikte yılın ilk sekiz ayındaki açık 56,5 milyar dolara gerilemiş oldu. Böylece yılın ilk sekiz ayında dış ticaret açığı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 civarında gerilemiş oldu" dedi.

Doğan değerlendirmelerine şöyle devam etti:
"Açıklanan bu rakam ayrıca 2010 Haziran ayından itibaren görülen en düşük aylık açık anlamına geliyor. Buna karşın ihracatta değerli madenler kalemindeki pay dikkat çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda İran'a yapılan değerli maden ihracatı dikkat çekerken, bu ay bu ülkenin yerini Birleşik Arap Emirlikleri almış durumda. Türkiye'nin değerli maden sektöründe normal şartlarda net ihraççı olmaması, değerli maden ihracatının uzun süre sürdürülebilir olmadığının göstergesi. Değerli maden ihracatı çıkarıldığında, ihracatta sınırlı da olsa bir gerileme yaşanmış durumda. Değerli maden ihracatının sürdürülebilir olmadığı düşünüldüğünde, dış ticaret açığında olan bu sürpriz düşüşün de sürdürülebilir olmadığı anlaşılabilir. Bu nedenle açıklanan dış ticaret açığındaki sürpriz düşüş, piyasa tarafında beklenen olumlu etkiyi yaratmayabilir"

Trusted Sources Türkiye Ekonomisti Şevin Ekinci

[PAGE]


"Ciddi yavaşlamanın etkisi"

Trusted Sources Türkiye Ekonomisti Şevin Ekinci, ağustos ayındaki 18,7 milyar dolara gerileyen yüzde beş oranındaki ithalat düşüşünün (geçen yılın aynı ayına göre) ekonomide ciddi yavaşlamanın etkisini gösterdiğini söyledi.
TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ekinci, 5,9 milyar dolarlık dış açığın beklentilerin oldukça altında gerçekleştiğini, dış ticaret dengesindeki iyileşmeyi sağlayan esas faktörün ithalat olduğunu, ağustos ayında 18,7 milyar dolara gerileyen yüzde beş oranındaki ithalat düşüşün (geçen yılın aynı ayına göre) ekonomideki ciddi yavaşlamanın etkisini gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin ticaret profilinin kurtarıcısının Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri olabileceğini belirten Ekinci, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracatın, Türkiye'nin ihracatında ilk sıraya yerleştiğini, eskiden bu sıranın hep Almanya'ya ait olduğunu kaydetti.
Avrupa Birliği'nin (AB) en az üç yıl ekonomik daralma sorunuyla boğuşacağına dikkati çeken Ekinci, esas önemli olanın bu üç yıl boyunca Arap ve Ortadoğu ülkelerinin, Türkiye'nin ihracatında AB'den kaynaklanan düşüşü telafi edebileceğini, İran'a yapılan altın ihracatının kurtarıcı rolünde olduğunu ve bu yüzden de cari açık kaygılarının geçici olarak azaldığını ifade etti.

 

Odeabank Ekonomik Araştırmalar&Strateji Bülteni

[PAGE]


"Üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşecek"


Odeabank Ekonomik Araştırmalar & Strateji Bülteni'nde cari işlemler açığının 1,4 milyar dolar ile yaklaşık üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşeceğini ve 12 aylık cari açığın temmuzdaki 61,4 milyar dolardan 58,8 milyar dolara ineceğini tahmininde bulunuldu.
TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerinin değerlendirildiği bültende, "Ağustos'ta dış ticaret açığı 8 milyar dolarlık beklentilerin oldukça altında 5,9 milyar dolara geriledi" denildi.
İhracatın yıllık bazda yüzde 14,5 artışla 12,9 milyar dolar ile beklentileri 1,5 milyar dolar civarında aştığı ayda, ithalatın yüzde 4,8 gerileyerek 18,7 milyar dolar ile beklentilerin altında kaldığı kaydedilen bültende şu değerlendirmelere yer verildi:
"Beklentilerden oldukça iyi gelen ağustos ayı dış açık verilerinin ardından, cari işlemler açığının 1,4 milyar dolar ile yaklaşık üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşeceğini ve 12 aylık cari açığın da Temmuz'daki 61,4 milyar dolardan 58,8 milyar dolara ineceğini tahmin ediyoruz"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir