Van kahvaltısı markalaşıyor

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) kentin simgesi olan kahvaltının tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Bölgede yetişen 30 çeşit kokulu bitkinin karışımıyla yapılan "otlu peynir", un, tereyağı ve yumurtanın karışımıyla oluşan "murtuğa" ve tereyağında kavrulan öğütülmüş buğdayla yapılan "kavut" gibi 20 çeşit ürünün yer aldığı Van kahvaltısı, kentin marka değeri oluyor. 

Tarihi kentle özdeşleşen binlerce yıllık kahvaltı kültürünün tescillenmesi amacıyla çalışma başlatan Van TSO, Türk Patent Enstitüsüne müracaatta bulundu. 

Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van kahvaltısının tescillenmesine yönelik geçmiş dönemlerde herhangi bir çalışma olmadığını belirterek, bunun üzerine Van kahvaltısı garanti teknik şartnamesi hazırlayıp Türk Patent Enstitüsüne sunduklarını söyledi. 

Bazı şehirlerin kendine has değerlerle ünlendiğini ancak bir öğün ile ünlü başka bir kent bulunmadığını vurgulayan Takva, Van'ın kahvaltı öğünü ile ünlü bir kent olduğunu ve Türkiye'nin yanı sıra dünyada da tanınan kahvaltının garanti altına alınması gerektiğini ifade etti. 

Takva, alınacak patent ile standarda uygun olmayan ürünlerin 'Van kahvaltısı' adı altında sunulmamasını garanti altına alacaklarını bildirerek, "Türk Patent Enstitüsüne yaptığımız başvuruyla Van kahvaltısını bir teknik şartnameyle garanti altına alacağız'' dedi.  

Markalaşmanın, kentte kalite ve rekabet imkanı sağlayacağını, böylece Van'ın sahip olduğu değerin kayıt altına alınacağını anlatan Takva, kahvaltının bilinirliğini artırmak ve farkındalığını oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. 

Dünyanın en uzun kahvaltı sofrası 

Takva, yapacakları çalışmayla dünyanın en uzun kahvaltı sofrasını da Van'da oluşturacaklarına değinerek, şöyle konuştu: 

''Türkiye'nin en uzun caddelerinden biri Van'da bulunuyor. Beşyol mevkisinden başlayarak İskele Mahallesi sahiline kadar devam eden, dağla denizi birleştiren 7 kilometre uzunluğunda caddemiz var. O caddenin tamamında bir kahvaltı sofrası oluşturmak üzere bir çalışma yürütüyoruz. Özellikle bölgeyi bir turizm destinasyonu haline getirmeye çalışan ya da bununla ilgilenen turizm acentelerinin temsilcileriyle görüşüp onların da katılımını sağlayacak şekilde 30 bin kişinin yararlanabileceği bir kahvaltı sofrası kurmayı planlıyoruz. Bunu bir kez yapacağız. Ayrıca yılda bir kez de kahvaltı festivali düzenlemeyi planlıyoruz. 

Dünyanın en uzun kahvaltı sofrasını oluşturmak için Guinness Türkiye Temsilciğine müracaat ettik. Umarım kısa zamanda cevap alacağız. İlgi duymasalar bile çalışmamızı noterler marifetiyle kayıt altına alacağız. Van'ı artık farklı ürünler üzerinden değil bir konsept üzerinden anlatmayı hedefliyoruz. Kahvaltı kültürümüzün ve bu özel değerimizin etkin tanıtıma ihtiyacı var. Bu amaçla turizm haftasında İstanbul'da turistlerin yoğun olarak bulunduğu Eminönü ve Taksim meydanlarında Van'ın yerel ürünlerini sunabileceğimiz bir etkinlik gerçekleştirmeyi planlıyoruz.''  

Yaklaşık 40 yıldır kentte kahvaltı salonu işleten Yusuf Konak ise Van TSO'nun tarihinde bir ilke imza atarak kentin marka değerini garanti altına alacağına değinerek, dünyaca bilinen bir lezzetin tanıtımı için her türlü çalışmaya destek verdiğini dile getirdi.