Van OSB yatırımcı akınına uğradı, yabancılar da sırada

Deprem yaraları sarılan Van, yatırımcı akınına uğradı. OSB 3. etabını 45 firma kapattı. 4. etapta yer almak için 133 firma sıraya girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Geçtiğimiz yıl depremle sarsılan Van, yeniden ayağa kalkıyor. Depremzedeler konut sahibi oldu, sosyal yaralar sarılıyor. Van şimdi ekonomik büyümeye odaklandı. Depremden sonra tahsisi yapılan OSB 3. etapta yer kalmadı. 4. etapta yer almak için 133 firma sıraya girdi. Bunların içinde 100 milyon TL gibi ciddi ölçekte yatırım planı yapan yabancı şirketler de var. Enerji sektöründe dünya çapında faaliyet gösteren iki Alman firma, Van'da yapacakları yatırım için ortak şirket kurdu. Yerel ortak bulan Çinli bir firma ise, şu sıralar Van'da inşaat sektörüne yatırım için fizibilite çalışması yapıyor. 4. etapta talepleri karşılayamayan OSB yönetimi, 290 hektarlık 5. etap için çalışmalara başladı. DÜNYA'ya konuşan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, "5. etabın tamamlanması ve yeni firmaların burada faaliyete geçmesi ile Van değil Türkiye, Ortadoğu için önemli bir yatırım ve ticaret merkezine dönüşecek. Özellikle enerji sektöründe Ortadoğu'nun yatırım ve üretim üssü olacak" dedi.

Van'da yatırım alanındaki bu gelişmeleri anlatan OSB Başkanı Sinan Hakan, depremden sonra OSB'ye yatırım taleplerinin artığını, OSB'nin 90 parsellik 1. ve 2. etabı dolu olduğu için bu yılın şubat ayında 3 etap tahsisleri yaptıklarını söyledi. Parselleri 45 firmaya tahsis ettiklerini ve 3. etapta da yer kalmadığını belirten Hakan, "Gülerbay AŞ boya sektöründe, Öz Akel bims sektöründe ve As-Pa da yalıtım sektöründe deneme üretimlerine başladı. Ayrıca enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalara da  burada yer tahsisi yaptık. Bu 45 firmadan en az 20'si 6 ay içinde üretime başlar" dedi.

Teşvikten sonra haftada üç firma başvuruyor

Yeni teşvik paketinin açıklanmasının ardından Van'a yatırım talebinin önemli ölçüde artığını belirten Sinan Hakan, bunda Van'ın, en çok teşviğin verildiği 6. Bölge'de yer almasının etkili olduğunu söyledi. Yatırım taleplerinin ağırlıklı olarak enerji, inşaat ve gıda sektörlerinden geldiğini açıklayan Hakan, yoğun talep üzerine 60 hektarlık 4. etabı başlattıklarını aktardı.

Her hafta Van'a yatırım yapmak için ortalama üç firmanın başvuru yaptığını belirten için Hakan şöyle konuştu: "1 Eylül itibariyle arsa isteyen firma sayısı 133. Bunların içinde yabancı firmalar da var. Enerji sektöründe dünya çapında faaliyet gösteren iki büyük Alman firması, Van'daki 100 milyon TL yatırımları için ortak şirket kurdu. Bu firma güneş enerjisi üretiminde kullanılan panelleri üretecek. Bu iki Alman firma burada başka yatırımlar da yapabilir. Şu an ayrıntı ve isim açıklayamam ama bu yatırımı çok önemsiyoruz. 4 etap çalışmalarını özellikle bu önemli yatırım
için hızlandırdık. Konuyu bakanlık bizzat takip ediyor. Ayrıca yerel ortak bulan Çinli bir firma, inşaat sektöründe büyük ve farklı bir yatırım için şu anda Van'da fizibilite çalışması yapıyor. Çinliler bu yatırım için ilk etapta 12 milyon TL bütçe ayırdı."

Beşinci etap için 290 hektarlık yer hazır

OSB Başkanı Sinan Hakan, 4. etapta yer isteyen 133 firmadan bazılarının talebini 5. etaba kaydırmak istediklerini söyledi. Hakan, "60 hektarlık alanda toplam 225 milyon TL'lik bir yatırım öngörülüyor. Bunun 100 milyon TL'si zaten yabancı firmalardan. 133 başvurunun tamamı buraya sığmayacağı için yatırımın tutarına ve sektörüne bağlı olarak bazı firmalara öncelik vereceğiz. Kalan firmalar için 5. etap kurulacak. OSB'nin kuzeyinde 290 hektarlık yeni bir alan belirledik. Oraya başlayacağız" diye konuştu.

Van OSB yönetiminin planı, 4.etabı yıl sonuna kadar bitirmek, 2013 bahar aylarına kadar firmaların faaliyete geçmesini sağlamak. OSB Başkanı Sinan Hakan, özellikle 5. etap için yabancı firmaların ilgisini sağlamak istediklerini ve bu konuda Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı ile ortak çalışmalar yapıldığını ifade etti. Hakan, "Bu yatırımların artması ve altyapı sorunlarının tamamen giderilmesi ile birlikte Van Ortadoğu'nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olabilir. Bunu amaçlıyoruz. Özellikle enerji konusunda çok önemli bir konuma gelebiliriz. Van, uzun vadede enerji alanında Ortadoğu'nun yatırım ve üretim üssü olacak" dedi.

Sinan Hakan, Van'ın özellikle enerji yatırımı konusunda iştah kabartmasının nedenlerini ise şu sözlerle açıkladı: "Türkiye'de acilen alternatif enerji üretimine ihtiyaç var. Eğer güneş enerjisi üretimi yapılacaksa bunun için doğru adres Van. Firmalar orta vadede buradan Ortadoğu'ya açılmayı planlıyor."

‘Van’da hayvancılık sektörüne yatırım yapan pişman olmaz’

Belirli sektörlerde yapılacak yatırımların başarıyı garantileyeceğini savunan OSB Başkanı Sinan Hakan’a göre bu sektörlerin başında enerji ve hayvancılık geliyor. “Van’da yaşayan insanların yüzde 90’ının dolaylı ya da direkt olarak hayvancılık ile bir şekilde münasebeti var” diyen Hakan, bu nedenle hayvancılık üzerine yapılacak projelerin mutlaka başarıyla sonuçlanacağını söyledi. Doğru sektörlere yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Hakan, “Van’da tekstil gibi sektörlere yatırım yapmak sıkıntılı olabilir. Çünkü tekstil sektörü kalifiye insana ihtiyaç duyuyor o da burada yok. Dolayısıyla yapacağınız üretim ne kadar iyi olabilir? Ancak bölgede okulların açılması ve kalifiye insan yetiştirilmesi ile tekstilde kaliteli üretim mümkün olabilir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir