Vekaleten kurban kesimine ilgi artıyor

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, "Bu yıl için yurtiçi ve yurtdışı 35 bin kurbanlık planlaması yapmıştık, ancak bugüne kadar gerçekleşmeler bu rakamı çok aşacağımızı gösteriyor." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen ancak çeşitli nedenlerle kesim yaptıramayan vatandaşlar, yardım kuruluşlarınca düzenlenen vekaleten kesim programlarına başvuruyor. Son yıllarda özellikle fiyat avantajı dolayısıyla yurtdışında vekaleten kesime ilginin arttığı belirtiliyor. 

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007'den bu yana vekaletle kurban kesimi organizasyonu yaptıklarını, Türk Kızılayı'na verilen vekalet sayılarında geçen yıllara göre yükselişler görüldüğünü söyledi. 

Akar, "Kurbanda Kızılay Modeli" adını verdikleri modelle vekaleti alınan kurbanların, Et ve Süt Kurumu kombinalarında uzman kasaplar, veterinerler, din görevlileri ve noter eşliğinde kesildiğini, etlerin yıl boyunca dağıtıldığını, vekalet sahibine de kurbanın kesildiğini gösteren bir CD ile kavurma gönderildiğini belirtti. 

Türk Kızılayı'nın bu modelinin hayırseverler arasında ilgi gördüğünü anlatan Akar, şöyle konuştu: 

"Kızılay'ın kampanyasına destek her geçen yıl artıyor. Bu yıl için yurtiçi ve yurtdışı 35 bin kurbanlık planlaması yapmıştık ancak bugüne kadar gerçekleşmeler bu rakamı çok aşacağımızı gösteriyor. Tahminlerimize göre yaklaşık 50 bin hisse kurban keseceğiz. Bunun yaklaşık 30 bini yurtdışında, 20 bini yurtiçinde kesilecek. Bu artışta yurtdışında vekalet kesim tercihi de etkili. Bunun yanı sıra bayram tatilinin uzun olacağına yönelik beklenti de vatandaşları şehirlerde kurban kesmek yerine vekalet vermeye itiyor." 

Sayıları hızla artıyor 

İHH İnsani Yardım Vakfı 2015 Kurban Organizasyonu Sorumlusu Orhan Şefik de Türkiye'de yurtiçi ve yurtdışı vekaleten kurban kesimi organizasyonu yapan dernek, vakıf ve yardım kuruluşu sayısının hızla arttığına dikkati çekti. 

Şefik, İHH'nın bu yıl 550 lira olarak belirlediği kurban bedeliyle 99 ülkede 55 bin kesim yaparak ihtiyaç sahiplerine dağıtacağını aktardı. 

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ise vekalet kesimde son yıllarda genel bir talep artışının sözkonusu olduğunu söyledi.  

Deniz Feneri Derneği'nin kurban hisse bedeli yurtiçinde 680 lira, yurtdışında 360 lira belirlediğini belirten Cengiz, "Kurban etleri 32 ülkede dul, yetim ve öksüzler başta olmak üzere, 300 bin kişiye ulaştırılacak" diye konuştu. 

Türkiye Diyanet Vakfı ise vekalet yoluyla kurban bedelini yurtiçi 625, yurtdışı 450 lira olarak belirledi. Vakfın yurtiçinde 182 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında da 76 ülkenin 450 bölgesinde kurban kesimi yapacağı ve kurban vekaletlerine göre 200 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtım yapmayı planladığı ifade edildi. 

Vekalet kesim uygulaması 

Türk Hava Kurumu, Mehmetçi Vakfı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın yaptığı vekalet kesim uygulamasına göre vatandaşlar, küçük ve büyükbaş hayvan için vekalet ya da hisse verebiliyor. 

İstenen ülkede yapılan kesimlerde etler bekletilmeden o ülkedeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Kunbanlıkların kesim yapılan ülkelerden alınması nedeniyle vekalet ücretleri değişiklik gösterebiliyor.  

Kurban kesimi, Türkiye'de ve yurtdışında önceden belirlenen merkezlerde, hijyenik ortamlarda ve İslami usullere uygun olarak yapılıyor.  

Küçükbaş hayvan kesimlerinde vekaleti verenlerin adı ve soyadı tek tek yüksek sesle okunuyor, kesimden sonra da kurban sahibinin ismi herkesin görebileceği şekilde yazılarak ilan ediliyor. 

Büyükbaş hayvan kesimlerinde ise hisse sahibi 7 bağışçının isimleri sırayla okunup ilan edildikten sonra kesim gerçekleştiriliyor. Vekaleti verenlere SMS yoluyla kesimin gerçekleştiği bilgisini veren kurumlar, daha sonra kesime ilişkin belgeleri adrese gönderiyor.