Vepa Group yerli-milli spor ayakkabı üretecek

Yeni bir yatırıma hazırlanan Vepa Group'ta güçlü bir yerli ayakkabı markası için kolları sıvadıklarını söyleyen firmanın Genel Müdürü Murat Usta, "Türkler, Avrupalılara göre global spor markalarını daha pahalıya giyiyor. Bunu değiştirmek için Türkiye’de üreticilerle işbirliği yapacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

Vepa Group, Türkiye'de performansa dayalı, günlük de giyilebilecek spor ayakkabı üretmeye hazırlanıyor. Şu anda marka ve tasarım üzerinde çalışan şirketin planlarında bir aksama olmazsa yeni spor ayakkabı markası 2018 yazında rafl arda olacak. Vepa Group Genel Müdürü Murat Usta ile projeyi konuştuk. "Türkler Avrupalılara göre global spor markalarını daha pahalıya alıyor. Burada bir tezat var. Tezattan fırsat yaratmak, biraz daha millileşmek için bunu yapıyoruz" diyen Usta, işin marka yönetimine, yaptırıp satış kanalına talip olduklarını ve üretimi Türkiye'de planladıklarını vurguluyor.

Birçok yerli üreticiyle işbirliği yapmayı hedefl ediklerini vurgulayan Usta, ithal ayakkabılardaki vergi yüküne de dikkat çekiyor. Usta, "Uzakdoğu'dan Türkiye'ye bir ayakkabı geldiğinde üzerinde ortalama yüzde 65'ler seviyesinde vergi oluyor. Bu çok yüksek. 2014'te Avrupa Birliği dışında üretilen ithal ayakkabılara ciddi ek vergiler geldi, fiyatlar arttı. Türkiye'deki rekabeti doğru tanımlamak için yeni bir niş marka yapmaya çalışıyoruz. Gelecek yaz rafl arda olur" diyor.

"Tasarıma çalışıyoruz"

Türkiye'deki kurlar ve gümrük vergilerinden dolayı ithal ayakkabılarda fiyatın yüksek olduğunu belirten Usta, "Eğer fiyat farkı çok yüksekse onu Türkiye'de temsil edemiyorsunuz. Giyimde SportsSoul markası ile üretim yapıyoruz, bu kış bir ayakkabı markası oluşturma hedefimiz var. Marka ve tasarıma çalışıyoruz. Teknolojisi az ama daha ulaşılabilir fiyatta, günlük giyilebilecek, performansa dayalı bir ayakkabı olacak" şeklinde anlatıyor projeyi. Usta, amaçlarının niş, orta segmentte bir marka yaratmak olduğunu da ifade ediyor.

İtalyan giyim markası geliyor

Vepa Group olarak perakende alanında öncülük yapmayı sevdiklerini anlatan Murat Usta, geleceğe yönelik dikkat çekecek planları olduğunu da vurguluyor. New Balance markasının Türkiye ve bölge temsilcisi olan şirket, giyimde de üretici lisansına sahip. Usta, "New Balance'ın teknik özelliği çok fazla olmayan, pamuklu ürünlerini Türkiye'de üretiyoruz. İhracatını da yapıyoruz. Spor bölümünde ayrıca Diadora'nın Türkiye temsilcisiyiz. Giyimde İtalya'dan Liu Jo'nun da ülke temsilciliğini yürütüyoruz. Ancak yeni planlarımız var" diyor.

Usta sözlerini şöyle sürdürüyor: "BCBG'nin Türkiye distribütörüyüz, Vepa'62 mağazalarında bu markayı Türk müşterilerle buluşturuyoruz. Kozmetikte Nars ve Shiseido'nun distribütörlüğünü yapıyoruz. 2013'te SportsSoul'u açtık. 2018 yaz itibarıyla gençlere yönelik 'ulaşılabilir lüks giyim' sınıfından yeni sid İtalyan markasını Türkiye'ye getireceğiz."

Vepa Group'un Türkiye'de 70 mağazası var. 2106'da yeni mağaza açmayan şirket, bu yıl iki açılışla yetinecek. Usta, mağazalaşmada 2018'in atılım yılı olacağına dikkat çekiyor. Ve diyor ki, "2018'de bir yatırım planlaması düşünüyoruz. Bütün mağazalarımızı kendimiz açıyoruz. Giyim, kozmetik ve spor alanlarında kalacağız. Üç alanda 650 kişiye istihdam sağlıyoruz."

Koşunun tabana yayılması basit ve ucuz kaynaklanıyor

Koşmanın herkesin, her an, istediği her yerde yapabileceği basit bir spor olduğunu belirten Vepa Group Genel Müdürü Murat Usta, "Diğer spor kategorileri için zamana, kabiliyete, bir takıma üye olmaya ihtiyacınız var ama koşuda öyle değil. Koşu, bir ayakkabı, şort ve t-shirt ile dışarda yapabileceğiniz bir spor" diyor. İşte bu basit ve ucuz sistemin koşu sporunu giderek daha çok tabana yaydığnı anlatan Usta, "Şirketler de aktivite yapmak istiyorlarsa koşu etrafında birleşiyor. Artık herkeste bir spor ayakkabı var, artık konu 'doğru ayakkabı' meselesine doğru ilerliyor" şeklinde sözlerini sürdürüyor.

"New Balance Bozcaada Koşusu ile bu sporu karadan adaya taşıdık"

Bu yıl yedincisi düzenlenen New Balance Bozcaada Yarı Maratonu'na 3 bin kişi katıldı. Maraton hakkında bilgi veren Murat Usta, "Yedi yıl önce 300 koşucu ile başladık, bugün 3 binlerdeyiz. Türkiye'nin dört bir yanından gelen koşucular her sene hem spor yapıyor hem de Bozcaada'nın keyfini çıkarıyorlar" diyor. Sektördeki markaların bu tür organizasyonları büyük şehirlerde yaptığına dikkat çeken Usta, kendilerinin maraton kavramını İstanbul'dan Anadolu'ya; karadan adaya taşıdıklarını ve bundan sonra da Bozcaada'da devam ettireceklerini vurguluyor. Maratonun ada halkı için de çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Usta sözlerini, "Bozcaada doluluk oranları yüzde 100'e yakın seviyelere çıkıyor. İşletmeciler için New Balance Bozcaada Koşusu sezon açılışı anlamına da geliyor" şeklinde sürdürüyor.

Saç ve diş fırçasından Nike distribütörlüğüne...

Vepa, 1962 yılında İstanbul'da, Vedat Öztarhan tarafından küçük bir dükkân olarak ticari hayatına başlıyor. Önceleri saç, diş fırçası ve kozmetik şirketi olarak faaliyet gösteren şirket ilerleyen zamanlarda, kardeş Özer Öztarhan ortaklığı ile büyüyor.

Bu süreçte kadın ve erkek giyim sektöründe yatırımlar başlıyor. Şirketin asıl kırılma noktası ise küresel markalarla ortaklıklar kurması oluyor. 1983'te Türkiye'ye ilk giren yabancı marka ayakkabı; Amerikan Eagle'ı getiriyor. 1988'de Estee Group distribütörlük anlaşması ile Türkiye'ye kozmetik ithal eden ilk şirket oluyor. 1989'da Türk pazarı için Nike'la distribütörlük ve giyim lisansı anlaşmalarını imzalıyor. Bu iş, şirketin temel taşlarından birisi oluyor.

Nike, 2001'de Türkiye'de kendi yatırımlarını yapmaya karar veriyor ve Vepa Group Nike'ın en büyük toptancısı, perakende alanında Nike'ın stratejik ortağı olmak üzere özel bir anlaşma imzalıyor. Şirket son olarak 2004'te ABD'deki ikinci en büyük spor ayakkabısı markası New Balance ile distribütörlük anlaşması imzaladı.