Vergi cezaları yeniden düzenlendi

Uygulanmakta olan maktu hadler ve cezalar yeniden değerleme oranında artırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu uyarınca uygulanmakta olan maktu hadler ve cezaları, yüzde 12 olan yeniden değerleme oranında artırarak, yılbaşında geçilecek TL'ye uygun olarak 2009 yılı için yeniden belirledi.

Maliye Bakanlığı'nın bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Ocak 2009'dan geçerli Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre, bilanço hesabına göre defter tutma hadleri, yıllık alış tutarı için 199 bin TL, satış tutarı için 168 bin TL, yıllık gayri safi iş hasılatı için 67 bin TL, iş hasılatının 5 katı ile yıllık satış tutarının toplamı olarak da 119 bin YTL olarak belirlendi. 670 TL nin üzerindeki alım-satımlarda fatura kullanılacak.

Muhtarların karne tasdikinde aldıkları harç 1,80 TL'ye, en az ceza haddi, damga vergisinde 7,60 TL'ye, diğer vergilerde 16 TL'ye yükseltildi. Tutarı, 7,90 TL'in altındaki alacakların tahakkukundan vazgeçilebilecek.

Usulsüzlük dereceleri ve cezaları da yeniden belirlenirken, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi-alınmaması, perakende satış fişi verilmemesi halinde 160 TL ceza uygulanacak.