Vergi indirim kararları bugün açıklanacak

Bakan Çağlayan ÖTV ve KDV indirimleriyle ilgili kararın EKK'da görüşüldükten sonra akşama kadar mutlaka açıklanacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV ve KDV indirimleriyle ilgili kararın Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüldükten sonra akşama kadar mutlaka açıklanacağını bildirdi.

Türkiye-Brezilya İş ve Yatırım Forumunun açılışında konuşan Bakan Çağlayan, ayağının tozuyla Çin'den gelerek bu toplantıya katıldığını, Çin'deki toplantının iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Çağlayan, "Dün Çin Ticaret Bakanı ile protokol imzalayacaktık, ancak bakan aniden rahatsızlandı. Öncelikle kendisine geçmiş olsun diliyorum. Çin Başbakan Yardımcısı ile çok önemli görüşmemiz oldu. Karma Ekonomik toplantısı sonucunda ortaya çıkan protokolü imzaladım. Çin Ticaret Bakanı da ümit ediyorum ki imzasını atacak ve bu protokol yürürlüğe girecek" dedi.

Çin'de yaptıkları toplantılarda çok somut sonuçlar elde ettiklerini dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerimizi dengeli olarak artırmak için mutabakat sağladık. Bir Türk inşaat firması ile Brezilyalı bir enerji firması Belarus'ta yapılacak 1 milyar 40 milyon dolarlık bir ihale için ortaklık anlaşması yaptı. Dün görüşmüş olduğum Çin Eximbank Başkanı ve Çin Halk Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Çin Eximbank'ının özellikle Türk müteahhitleri ile Çin müteahhitleri arasında 3. ülkelerde yapacakları ortaklıklarda gerekli bütün finansman desteğini vereceğini ifade etti."

Dünyanın merkezinde bulunan Türkiye'den hem Doğu ile hem Batı ile iş yapmanın son derece önem arz ettiğini vurgulayan Çağlayan, dünyanın birçok ülkesindeki yatırımcıların bunu çok net gördüğünü söyledi.

Bakan Çağlayan, Türkiye'de Brezilyalı yatırımcıların 520 milyon dolarlık, Türk firmalarının da Brezilya'da 43 milyon dolar civarında yatırımları bulunduğuna işaret ederek, "Brezilyalı dostlarımızın Türkiye'de yapmış olduğu yatırımlar bizim açımızdan son derece önemli. Türk firmalarından hiçbir fark ayırt etmeksizin bizim başımızın gözümüzün üstünde yerleri var" şeklinde konuştu.

Göreve geldiği 4 Mayıs'tan bu yana dünyanın etrafını 3 kez dolaştığını belirten Çağlayan, "Gene dolaşacağız. Belki 3 değil, 13, 23, 53 kez dolaşacağız. Çünkü biz ülkelerle ikili ticaretimizi ciddi manada artırmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin ve Brezilya'nın lojistik ve coğrafi avantajları bulunduğunu, her iki ülkenin sanayi konusunda benzerlikler taşıdığını söyleyen Çağlayan, "Burada birbiri ile entegre olacak çok önemli yapılar var. Petrobras ile TPAO, Karadeniz'de doğal gaz ve petrol araması yapıyor. Karadeniz'de çıkacak doğal gaz ve petrol konusunda son derece ümitli olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu Türkiye ile Brezilya arasındaki enerji konusundaki ilişkilere ivme kazandıracak. 'Petrobras'a bizim Türkiye'de tanıdığımız imkanları siz de TPAO'ya Brezilya'da tanıyın' dedik ve oradaki arkadaşlarla görüşmeleri sağladık" şeklinde konuştu.

Müteahhitlik sektöründe ortaklıklar yapalım

Zafer Çağlayan, müteahhitlik alanında Türkiye'nin Çin'den sonra dünyada 2. sırada geldiğine işaret ederek, "Brezilyalı arkadaşlarımız ve değerli katılımcılar; müteahhitlik sektöründe Türk firmalarının engin deneyimi ve iş birikimini gelin beraber değerlendirelim. Dünyanın üçüncü ülkelerinde, Türkiye'de veya Brezilya'da ortaklıklar yapalım. Dünyanın birçok ülkesinde trilyonlarca dolarlık altyapı, üst yapı ihaleleri var. Bu konudaki bilgi birikimimizi, coğrafi avantajlarımızı sizlerle birleştirelim. Yine turizm alanında örnek ortaklıklar yapmamız söz konusu olabilir" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyada en büyük destek veren teşvik sistemine sahip ülke olduğuna işaret eden Çağlayan, "Böyle bir teşvik sistemi varken Brezilyalı iş adamlarının kolları sıvayıp o bölgelere yatırım yapması için kapılarımız sonuna kadar açık. Bakan olmasaydım böyle bir teşvik sistemi karşısında çoktan yatırıma girmiştim" dedi.

"Gelin bir an önce Brezilya ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasını yapalım' 'diyen Çağlayan, bu şekilde karşılıklı ticaretin katlanarak büyüyeceğini söyledi.

Bakan Çağlayan, konuşmasının ardından çıkışta basın mensuplarının yarın sona erecek ÖTV ve KDV indirimlerini sorması üzerine, "Ekonomi koordinasyon kurulunda bugün veya yarın yapacağımız değerlendirmede ortaya ne tablo çıkarsa onunla ilgili açıklama yapılır. Uzatılıp uzatılmayacağı veya uygulamanın nasıl olacağı şeklindeki karar, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüldükten sonra yarın akşama kadar mutlaka açıklanacaktır. Yarın akşama kadar bu konuyla ilgili ne yapılıp yapılmayacağını, ne olup olmayacağını sizlere duyuracağız" yanıtını verdi.