Vergi indirimi Boat Show’da beklentileri yüzde 20 artırdı

CNR Avrasya Boat Show, yarın kapılarını açıyor. Yat ve teknelerde ÖTV’nin sıfırlanması, KDV’nin ise yüzde 1’e indirilmesinin fuara doping etkisi yapması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Karada yapılan dünyanın ikinci en büyük tekne ve yat fuarı olan ‘CNR Avrasya Boat Show-11.Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı yarın kapılarını açıyor. Geçtiğimiz hafta yapılan düzenlemeyle yat ve teknelere getirilen vergi indiriminin fuara doping etkisi yapması bekleniyor. Sektör temsilcileri ziyaretçi sayısında yüzde 20 artış beklerken, satışların da önemli oranda artacağını öngörüyor. Bakanlar Kurulu kararıyla yatlar, tekneler, kotralar ve gezinti teknelerinde ÖTV sıfırlanırken KDV ise yüzde 1'e indirilmişti. Yeni inşa edilecek tekneler için süre sınırı konulmazken Türk bayrağına geçecek 2. el tekneler içinse 30 Nisan'a kadar süre verildi.

Bu düzenlemenin ilk yansımalarının yarın kapılarını açacak CNR Avrasya Boat Show’da görülmesi bekleniyor. Düzenlemenin yat piyasasına yüzde 15’e yakın hareketlilik getirmesini öngördüklerini ifade eden Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, “CNR Avrasya Boat Show’da bunun etkilerini görmeye başlayacağız. İç pazardaki bu hareketlilik yat inşasına da yansıyacak” dedi.

“Tekne almak için en doğru zaman”

CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel, tekne almak için en doğru zaman olduğunu vurgulayarak, “ Yapılan bu düzenlemeyi denizcilik sektörü ve fuarımıza gelip tekne sahibi olmak isteyen ziyaretçilerimiz adına büyük bir heyecanla karşılıyoruz. CNR Holding olarak, hükümetimizin sektöre verdiği bu müjdeli haber sonrasında tekne almak için en doğru zamanın bu zaman olduğunu düşünüyoruz. Düzenlemenin CNR Avrasya Boat Show’a da katkıları büyük olacak. Fuarımızın geçtiğimiz yıla göre daha da başarılı geçeceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl CNR EXPO Yeşilköy’de gerçekleştirdiğimiz fuarımıza yerli ve yabancı 50 binin üzerinde ziyaretçi gelmişti. ÖTV ve KDV indiriminin de etkisiyle bu yıl fuarımızda 60 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlamayı hedefl iyoruz. CNR Avrasya Boat Show’da satışların da önemli oranda artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği’nin (DENTUR), Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu ise “Kesinlikle sektörün önünü açacak, denizseverlerin deniz ile buluşmasında ve Türk bayrağını dalgalandırarak “Denizci Millet, Denizci Ülke” sloganının gerçekleşmesi için şimdiye kadar yapılan en etkili düzenleme olduğunu düşünüyoruz. Düzenlemenin fuardaki satışlara önemli katkısıa ve satışlara önemli katkısı olacağını bekliyoruz” dedi.

Binden fazla marka katılacak

‘CNR Avrasya Boat Show-11.Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı 10 Şubat tarihinde (yarın) VIP açılış günü ile medya mensupları, iş ve sanat dünyasından özel konuklarını CNR EXPO Yeşilköy’de ağırlayacak. 1000’in üzerinde markanın katılımı ile düzenlenecek fuar, 11-19 Şubat tarihleri arasında da tüm ziyaretçilere açık olacak. CNR Avrasya Boat Show, Princess, Sealine, Hanse, Azimut, Moody, Prestige, Dufour, Jeanneau, Azuree, Sunseeker gibi dünya markalarının en iddialı motor yat ve yelkenlilerini görücüye çıkaracak.

300’ün üzerinde özel tasarım

Milyon dolarlık yatların dünya ve Türkiye tanıtımlarına ev sahipliği yapacak fuarda, teknoloji, tasarım ve konforu bir arada sunan 300’ün üzerinde süper yat, mega yat, katamaran, yelkenlinin yanı sıra amatör denizciler için daha az bütçeyle sahip olunabilecek tekneler de sergilenecek. Pozitif Fuarcılık ve DENTUR iş birliğinde 85 bin metrekarelik alanda organize edilecek. Uluslararası Boat Show Organizatörleri Federasyonu (IFBSO) ve Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi (ICOMIA) üyesi olan CNR Avrasya Boat Show Fuarı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KOSGEB ve İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından da destekleniyor.

RENKLİ ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Boat Show birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Deniz ve tekne tutkusuyla tanınan ünlü oyuncu Ata Demirer, CNR Avrasya Boat Show’un VIP açılış gününe katılacak. Ata Demirer’e, senaristliğini ve oyunculuğunu üstlendiği “Olanlar Oldu” fi lminde denizcilik sektörüne yaptığı katkılardan dolayı “DENTUR Sektör Özel Ödülü” verilecek. Ünlü besteci ve piyanist Tuluyhan Uğurlu ise CNR Avrasya Boat Show ziyaretçileri için konser verecek. Müzik yeteneği 4 yaşında keşfedilen ünlü sanatçı aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne kabul edildi. Türk sanat camiasının en önemli piyano sanatçılarından olan Tuluyhan Uğurlu 12 Şubat günü, sevenleriyle buluşacak.

PRINCESS 82 BOAT SHOW’UN EN PAHALISI

İngiliz tersane Princess Yachts’ın Flybridge serisinin en gözde yatlarından olan Princess 82, 25.5 metrelik uzunluğuyla CNR Avrasya Boat Show’un en büyük ve pahalı teknesi olarak öne çıkıyor. Fiyatı 2 milyon eurodan fazla. Dış yaşam mahallerindeki geniş alanlar ve iç mekanlarının modernliği, beyaz gövdesiyle Princess 82 bir zarafet örneği olarak nitelendirilebilir. Seriye özgü “geniş ve kullanışlı dış yaşam mahalleri” anlayışı Princess 82’de kendini iyice göstermiş. Yatın dış tasarımı daha önce pek çok kez ödül alan Bernard Olesinski ve Princess Yachts mühendislerinin ortak çalışması olarak karşımıza çıkarken, iç tasarımda şık ev tasarımlarıyla tanınan İtalyan Missoni’nin imzası yer alıyor. Özellikle Flybridge’i ve havuzluğundaki ferah alanlarıyla öne çıkan yatta gövde sağlamlığı ön planda tutularak üretim sürecinde infüzyon tekniğinden yararlanılmış.

78 FLYBRIDGE EVOLUTİON EN BÜYÜK YERLİ TEKNE

Orijinal konseptin çarpıcı ve füturistik çizgilerle birleştiği 78 Flybridge Evolution, mevcut Flybridge motor yatları arasında taze bir estetik yarattı. 78 Fly Evolution; sekiz misafir, üç mürettebat konaklama kapasitesine sahip. CNR Avrasya Boat Show’un en büyük yerli yapım teknesi olarak öne çıkan tekne, 23,98 metre uzunluğa, 5,78 metre genişliğe, 36 bin 700 kilogram ağırlığa sahip. Tekne, üstün performansı, yenilikçi teknolojileri, lüks dinlenme aranjmanından oluşan yüksek sosyalleşebilme düzeni ve doğal ışık alan iç bölümleriyle dikkat çekiyor. Dışarıda, daha çok sosyalleşebilmek için dizayn edilen geniş pruva, kıç taraftaki oturma ve yemek alanı daha büyük tekne hissini vurgulayan 78 Flybridge Evolution, çevik olması için dizayn edilen tasarımı ile tekne sahiplerinin gönüllerini fethediyor.

HANSE 588'İN LANSMANI FUARDA YAPILACAK

Yelken performansı ile konforun bir araya getirildiği Hanse 588’in Türkiye lansmanı CNR Avrasya Boat Show’da yapılacak. Spor ve elegan bu teknede Hanse 588’de, yeni amiral gemisi Hanse 675’te de olduğu gibi “duygulara dokunan bir sadelik ile modern lüks” bir arada.

PRESTIGE 680 KOLAY MANEVRA YAPIYOR

Prestige 680, CNR Avrasya Boat Show Fuarı’nda kolay manevra kabiliyeti ile dikkatleri üzerine çekecek. Model üç taraftaki geniş pencereleri sayesinde 360 derecelik bir görüş açısı sağlıyor. Girişte ise mutfak, masa ve oturma köşesi ile oluşturulmuş bir yemek alanı ile karşılaşıyorsunuz. 21.46 metre uzunluğundaki tekne renkler ve kaplamalarla oluşturulan sıcak ve sakin atmosferin yanı sıra, geniş gövdesi sayesinde tekne sahibine ön tarafta diğer kabinlerden ayrı lokasyonuyla özel ve aydınlık bir kabin sunuyor.

JEANNEAU 54 İLK VİP İÇ YERLEŞİMİNİ SUNUYOR

Jeanneau bu yıl CNR Avrasya Boat Show 2017’ye iki teknesi ile katılıyor. Jeanneau 54 ve Jeanneau 51 her yönüyle stilinize uyarlanmış yepyeni tasarımlar olarak öne çıkıyor. Jeanneau 54 kendi sınıfında tek VIP iç yerleşiminden, geniş yaşam alanına servis butonunun kullanılmasına kadar tüm ayrıntılar detaylı düşünülmüş. Jeanneau 51’de ise her fonksiyon tekne hayatını güzelleştirmek, daha konforlu hale getirmek ve eşsiz bir yelken seyri sağlamak amacıyla tasarlanmış. Unutulmaz seyirler için Jeanneau Yachts artık 50 Feet’ten başlıyor.

SEALİNE F530 EZBERLERİ BOZACAK

Sealine F530 birçok yeniliğiyle bu segmentteki standartları baştan tanımlıyor. Fuarda görücüye çıkacak F530, tabandan-tavana cam anlayışla tasarlanan salon alanıyla motor yat dünyasında bir ilki gerçekleştiriyor. Ünlü İngiliz tasarımcı Bill Dixon tarafından tasarlanan yeni model, salon hacmi, aydınlık iç alanları, ön güverte yaşam alanları, yan güvertelerin güvenliği konularında pazar lideri olma konusunda iddialı.

İMTES TEKNELERİ BAKIM GEREKTİRMİYOR

Çok amaçlı alüminyum pontoon teknelerini üreten İmtes İmalat, ürünlerini, fuarda sektörle buluşturmanın heyecanını taşıyor. Şirket ÖTV düzenlemesinden oldukça umutlu. Elektrikle çalışan, kullanılan özel malzeme sebebiyle bakım gerektirmeyen tekneleri artık ithal teknelerle rekabet edebilecek şekilde üretebileceklerini belirten İmtes Müdürü Harun Reşit Pamuk, ihracatı artırmak istediklerini söyledi. Pamuk, elektrikle çalışan yürütme maliyeti sıfıra yakın teknelerin yanı sıra tasarımını 4 yıl önce yaptıkları su altı seyir teknelerinin seri üretimi için finansman arayışında olduklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir