Vergi indirimlerinin kalkması enflasyonu olumsuz etkileyebilir

Merkez Bankası, gelecek ay enflasyondaki düşüşün, baz etkisi nedeniyle duraksayabileceği, ancak, temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini koruyacağı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA -  Merkez Bankası, vergi oranlarındaki indirimlerin yürürlükten kalkması halinde enflasyonun geçici olarak olumsuz etkilenebileceğine dikkati çekti.

Merkez Bankasının Mayıs ayı fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesinde, gelecek ay enflasyondaki düşüşün, baz etkisi nedeniyle duraksayabileceği, ancak, temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini koruyacağı belirtildi.

Değerlendirmede, tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,64 arttığı, yıllık enflasyonun yüzde 5,24'e düştüğü hatırlatılırken, alt kalemler bazında değerlendirildiğinde, enflasyondaki gerilemenin bütün temel gruplarda hakim olduğu, özellikle hizmet kalemindeki yavaşlamanın giderek belirginleştiğine dikkati çekildi.

Enflasyonun ana eğiliminin tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğu kaydedilen değerlendirmeye göre, enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı 1,28 puan düşerek yüzde 3,03;e geriledi.  Bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı da 0,97 puan gerileyerek yüzde 3,17 oldu.

Değerlendirmeye göre, hizmet grubu yıllık enflasyonu Mayıs ayında da yavaşlama eğilimini sürdürdü. Talep ve maliyet koşulları, başta yemek ve ulaştırma hizmetleri olmak üzere tüm alt gruplara yayılan bu yavaşlamada etkili oldu. Kira yıllık enflasyonu da istikrarlı düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 9,49;a geriledi.

Mayıs ayında, doğal gaz tarifelerinde yapılan yüksek oranlı indirimler ve katı yakıt fiyatlarında Aralık ayından itibaren süregelen azalış eğiliminin devam etmesiyle enerji grubu yıllık enflasyonu 3,1 puan azalarak yüzde 6,22;ye geriledi. Ancak, ham petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak akaryakıt fiyatlarında gözlenen artış, enerji fiyatlarındaki düşüşü sınırladı.

Enerji ve gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonunun Mayıs ayında yüzde 1,44 seviyesine gerilediğine işaret edilen değerlendirmede, bu gelişmede, enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın yanı sıra mobilya grubundaki yüksek baz etkisinin belirleyici olduğu kaydedildi.

ÖTV oranlarındaki indirimlerin etkisiyle Mart-Nisan döneminde belirgin olarak gerileyen beyaz eşya ve otomobil grubu fiyatlarının, Mayıs ayında sırasıyla yüzde 1,51 ile yüzde 1,13 oranında arttığına dikkati çekilen değerlendirmede, Nisan ayında KDV oranlarında yapılan indirim ile belirgin oranda gerileyen mobilya grubu fiyatlarında Mayıs ayında da azalmanın sürdüğü belirtildi ve vergi oranlarındaki indirimlerin yürürlükten kalkması halinde enflasyonun geçici olarak olumsuz etkilenebileceği vurgulandı.

Değerlendirmede, sebze fiyatlarında gözlenen yüzde 10,43 oranındaki mevsimsel gerilemeye karşın, meyve fiyatlarının yüzde 19,23 oranında arttığı, işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki dalgalı seyrin önümüzdeki dönemde de sürmesinin beklendiği belirtildi.

Üretici fiyatları açısından yapılan değerlendirmede, tarım grubu fiyatlarının bir önceki yıl seviyesinin altında seyretmeye devam ettiği, imalat sanayi fiyatları belirgin bir değişim göstermediği, petrol ve ana metal sanayi hariç imalat sanayi fiyatlarının yıllık bazda yüzde 3,69 oranında arttığı kaydedildi.

Ara malları ve sermaye malları yıllık enflasyonunun gerilediği, dayanıksız tüketim malları grubu yıllık enflasyonunun, gıda ve giyim ürünleri imalatı fiyatlarındaki artışların etkisiyle, dayanıklı tüketim malları fiyatlarının ise mobilya ve ev eşyası imalatı fiyatlarındaki artışların etkisiyle Mayıs ayında arttığı değerlendirmesinde bulunuldu. Enerji grubu fiyatları ise bir önceki yıl seviyelerinin altındaki seyrini sürdürüyor.