”Vergi oranlarını düşürmek beklentileri de artırdı”

TİSK, Ekonomi Bülteni'nin bu ayki sayısında, Mayıs ayında "Krizden nasıl kurtulabiliriz?" sorusuna yanıt aradı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TİSK tarafından hazırlanan bültende, vergi oranlarını düşürmenin sadece vergi tahsilatını değil, geleceğe ilişkin olumlu beklentileri de artırdığı belirtildi.

TİSK tarafından hazırlanan Ekonomi Bülteni'nin bu ayki sayısında, Mayıs ayında "Krizden nasıl kurtulabiliriz?" sorusuna yanıt arandığı ifade edildi.

Bültende, ekonomide tarafların bu noktaya gelmesinin, çözüm üretilebileceği konusunda umut verici olduğu vurgulandı.

Ekonomide ortaya çıkan yeni verilerde bazı olumlu işaretler görüldüğü belirtilen bültende, vergi oranlarını düşürmenin sadece vergi tahsilatını değil, geleceğe ilişkin olumlu beklentileri de artırdığı kaydedildi. Bültende, son aylarda ekonomideki gelişmelerle ilgili şu tespit ve değerlendirmelere yer verildi:

"-Mart ayında 74,77 olan Tüketici Güven Endeksi'nin, Nisan ayında Mart ayına göre yüzde 8 oranında artarak 80,75 değerine yükselmiş olması olumludur. Tüketici Güven Endeksi böylece krizin ilk atak yaptığı 2008 yılı Ağustos ayı değerine geri dönmüştür.

-Reel Kesim Güven Endeksi de Mayıs ayında 96,9 puana yükselmiş ve 2008 yılı Haziran ayındaki düzeyine ulaşmıştır.

-Geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket ve kooperatif sayısı yüzde 24,6, kurulan ticaret unvanlı iş yerleri sayısı yüzde 24,2 azalmasına rağmen kapanan ticaret unvanlı iş yeri sayısı geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 42,5 oranında gerilemiştir.

-Kapasite kullanım oranındaki artış, üretim gerçekleşmesinin yanında üretime yönelik beklentileri de artırmıştır.

-Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmesine karşın, bankaların özellikle kurumsal kredilerde faiz oranlarını aşağıya çekmemeleri bankaların olası risklerin maliyetinden çekinmeleri olarak yorumlanabilir. Bu eğilimi tersine çevirmek için hükümetin kredi plasmanındaki teminatlar konusunda yeni düzenlemeler yapması gerekmektedir.

-Krizin maliye politikası bacağını yürüten Maliye Bakanlığı ve Hazine bu ay da IMF ile bir anlaşmaya varamamıştır. Bunun henüz ekonomi üzerinde net bir etkisi ortaya çıkmamıştır. Buna karşın Hükümetin geçtiğimiz aylarda maliye politikası çerçevesinde uygulamaya başladığı önlemlerin etkileri Nisan ayı bütçe verilerinde ortaya çıkmaya başlamıştır. Bütçe açığı Nisan ayında yüzde 12 gerilemiştir.

-Her ne kadar vergi gelirleri geçen yıla göre yüzde 0,7 azalmış ise de KDV tahsilatı yüzde 49,4, ÖTV tahsilatı yüzde 8,9 artmıştır. Bu gerçekleşmeler KDV ve ÖTV oranların düşürülmesinin etkisi ile olmuştur. Dolayısıyla hükümetin bu oranların mevcut düzeylerini koruması ve kapsamını genişletmesi gerekmektedir."