”Verimli lamba ve ısı yalıtımı milli sorun”

Güler, Türkiye'deki binaların yalnızca yüzde 10'unun yalıtımlı olduğunu kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, verimli lamba ve ısı yalıtımının Türkiye'nin milli sorunu olduğunu söyledi.

Hilmi Güler, Edirne'deki Devecihan Kültür Merkezi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki binaların yalnızca yüzde 10'unun yalıtımlı olduğunu kaydetti. Binaların yalıtımlı olmasının enerji tasarrufu bakımından büyük önem taşıdığına işaret eden Güler, şunları kaydetti: 

"Eğer bütün bu binaların yalıtımı iyi yapılırsa, biz dışarıya enerji parası vermeyiz. EN-VER Projesi, bu konuda çok önem taşıyor. Türkiye'de biz bu projeyi yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu projenin önemli konularından birisi de yalıtım. Eğer binalarımızın yalıtımını yaparsak, binalarımızda enerji kullanımını düşürebiliriz. Yazın klimalar fazla kullanılmaz, kışın da az bir enerjiyle ısınırsanız paranız cebinize kalır." 

Türkiye'deki vatandaşların, verimli lamba kullanımı ve bina yalıtımlarına önem vermeleri durumunda çok büyük bir enerji tasarrufu sağlanabileceğini anlatan Güler, "Verimli lamba ve ısı yalıtımı, Türkiye'nin milli sorunudur. Herkes evindeki ampullerini değiştirse, 2 tane Keban Barajı yaparız. 2 Keban Barajı'nı 6 yılda yapamayız ama lambalarınızı en fazla 2 ayda değiştirebilirsiniz. Eski lambalar, ışık vermekten çok ısı yayıyor. Bu sosyal bir sorumluluktur ayrıca" dedi 

Edirne'nin, rüzgar ve güneş enerjisi bakımından önemli olanaklara sahip olduğunu belirten Güler, vatandaşların artık alternatif enerji kaynaklarını kullanmaları gerektiğini vurguladı. Edirne'nin yeraltı zenginliklerinin envanterini çıkardıklarını anlatan Güler, şunları kaydetti: 

"Biz, Edirne'deki yeraltı kaynaklarımızın envanterini çıkardık. Bunu da sayın valimize sunduk. Nerede ne maden var, hepsini çıkardığımız haritalarda belirledik. Edirne'nin kömür kaynakları da çok iyi. Rüzgar gücünden de enerji üretilebilir, buna uygun bir şehir. Güneş enerjisiyle su ısıtma konusunda Türkiye şu anda çok iyi durumda. Elektrik enerjisi üretmede de iyi duruma gelmeliyiz." 

"A gurubu ürünleri seçsek daha az enerji kullanırız"

Türkiye'de enerjinin bilinçsizce kullanıldığına işaret ederek; vatandaşların enerji kullanımı konusunda daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, şöyle konuştu: 

"Eskiden pazarda portakal kasası yakarak ısınırdı esnaf, şimdi ufo yakıyor. Sanayide çalışan işçilerimiz çok çalışkan ama kullandıkları motorlar çok enerji harcıyor. Bizim milletimiz, seneye de kullansın diye çocuğunun ayakkabısını bir numara büyük alır. Bu da ona benziyor biraz. Büyük motor kullandığın zaman küçük iş de yapsan, büyük iş de yapsan aynı enerjiyi harcıyorsun. Vatandaşlarımız beyaz eşya alırken kampanyalara kanıyor. Hangisi ucuzsa onu alıyor. Beyaz eşya alırken A gurubu ürünleri seçsek daha az enerji kullanmış oluruz."