Vietnam'a atıl olan tekstil fabrikanızı kurabilirsiniz

Asya'nın son yıllarda gelişen ülkelerinden Vietnam'a, Türkiye'deki atıl durumdaki tekstil fabrikanızı götürerek değerlendirebilirsiniz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ulke_rehberi.pngİSTANBUL - Uzak Doğu'nun kalkınan ülkelerinden biri olan Vietnam, istikrarlı büyümesiyle yatırımcılara göz kırpıyor. ABD ile savaşın etkilerini uzun yıllar boyunca üzerinden atamayan, ancak 1986'daki kalkınma hamlesiyle toparlanan Vietnam, 1986'da Doi Moi isimli ekonomi reform paketiyle büyümeye geçti. Son 6 yılda GSYİH'sini iki katından fazlaya çıkaran Vietnam, buna rağmen bazı alanlarda halen istediği seviyede değil. Gıda ve gıda makineleri, inşaat ve tekstil sektörleri başta olmak üzere pek çok sektörde Vietnam'ın ihtiyaçları var.


Vietnam için "Müthiş bir pazar. Çin'in 20 sene önceki hali diyebiliriz. Potansiyeli çok fazla" tanımlamasını kullanan DEİK Türk-Vietnam İş Konseyi Başkanı Necati Abacıoğlu, beraberindeki 17 kişilik işadamı heyetiyle geçtiğimiz hafta Vietnam'a giderek temaslarda bulundu. Vietnam ziyaretinden döner dönmez Abacıoğlu ile çalışmaları hakkında konuştum. Farklı sektörlerden işadamlarıyla yaptıkları ziyaretin oldukça verimli geçtiğini anlatan Abacıoğlu'na "Hangi sektörlerden nasıl işler yapılır" diye sordum. Abacıoğlu, bir proje geliştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Benim şahsi bir projem var konsey başkanı olarak. Bizim burada atıl durumda olan tekstil fabrikalarımızı, doğrudan Vietnam'a götürüp kurabiliriz. Bunu doğrudan tek başımıza yaparak, Vietnamlı bir ortak bularak veya doğrudan fabrikayı satarak yapabiliriz. Bu proje çok faydalı olur. Burada fabrika atıl duracağına orada üretim yapılır ve dünyaya açılır. Vietnam tekstil sektörü bizim 20 yıl önceki halimiz gibi. Vietnam'da bir boşluk var bu alanda. Koreliler ve Japonlar ülkeyi istila etmiş durumda. Ancak Vietnamlılar çok fazla yeni makineler almıyorlar. O yüzden biz bu şekilde yatırım yaparak pazara girebiliriz. Konuştuğum Vietnamlı yetkililer de bu projeye sıcak yaklaştılar. İplik, örme gibi tekstilin tüm alanlarında üretim yapılabilir."

Hızlı davranılmalı

Vietnamlıların genel olarak Türklere sıcak yaklaştıklarını ve ortak iş yapma isteklerinin arttığına dikkat çeken Abacıoğlu, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Pazarın kaybedilmeden oraya gidilmesi gerektiğini kaydeden Abacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "İnşaat konusunda da canlanma var. Bizim müteahhitler birliği gidip orada araştırma yapmalı. Ancak müteahhitlerimiz Rusya pazarına alıştıkları ve açık söylemek gerekirse biraz tembel davrandıkları için Uzak Doğu'ya gidip oraya gidip makine parkurunu kurmuyorlar. Oraya bir adım atsalar sadece Vietnam yok. Laos, Kamboçya, Tayland ve Burma gibi ülkeler var etrafında. Otoyollar, limanlar, havaalanları, demiryolları yok yokÖ Hem devletler, hem de Dünya Bankası bu müteahhitlik işlerine para ayırıyor. Para var Vietnam'da. Zaten para olmasa Kore, Japonya oraya gitmez. Her alanda iş var orada bir görseniz. Müthiş bir turizm ve hizmet sektörü potansiyeli de var mesela."
Vietnam'la ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda DEİK'in çalışmaları oldukça önemli. Türk-Vietnam İş Konseyi Başkanı Necati Abacıoğlu, yoğun bir şekilde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için çalışıyor. Vietnam'la iş yapmak isteyen herkese yardım etme konusunda da istekli. Abacıoğlu'nun en büyük isteği, Vietnam pazarındaki gelişmeyi Türklere göstermek ve bu pazardan ülke olarak faydalanmak.

Acı biberle pazara girecek
DEİK'in çalışmaları dışında Vietnam'la iş konusunda başka adımlar da atılıyor. Gaziantep Ticaret Odası bu adımları atanlardan birisi. Yine geçtiğimiz hafta Gaziantep Ticaret Odası tarafından, Vietnam ve Gaziantep arasındaki ticari işbirliğini güçlendirmek ve Gaziantepli firmaları Vietnam ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirmek amacıyla 'Vietnam Ülke Tanıtım ve Ticari İşbirliği Toplantısı' gerçekleştirildi. Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Nguyen Tuan Quang ve Ticaret Ateşesi Tran Ngoc Ha'nın ve Gaziantepli firma yetkililerinin katıldığı toplantıda Vietnam Pazarı, Vietnam'ın başlıca ithalat-ihracat kalemleri ile Türkiye-Vietnam ikili ticareti konuları hakkında bilgiler verildi.
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tayfun Aygın ile bu toplantı sonrası yaptığım görüşmede, Aygın da tıpkı Necati Abacıoğlu gibi Vietnam'ın karşılıklı olan ilişkilere verdiği öneme dikkat çekti. Vietnam'ın stratejik bir ülke olduğunu söyleyen Aygın, Vietnam'ın arkasındaki Çin'in varlığına ve açık denizlere liman olmasına özellikle vurgu yaptı. Gaziantep'in baharatlarının, özellikle acı kırmızıbiberinin Vietnam'ın yemek kültürüne uygun olduğunu belirten Aygın, "Bulgurumuz, kırmızıbiberimiz ve Antep fıstığımız Vietnam'da büyük ilgi görür. Biliyorsunuz pirince dayalı bir üretim var orada. Kurutulmuş gıda ve kırmızı toz biberin orada çok tüketileceğini düşünüyorum. Bunlarla kurulacak bir ticaret köprüsüyle ürünleri oraya satabiliriz" dedi.
Vietnam'ın bakir bir ülke ve yapılacak işin çok olduğunu anlatan Aygın, bu fırsatı değerlendirmek için bir heyet oluşturarak oraya gideceklerini kaydetti. Aygın'ın altını çizdiği önemli bir nokta da Vietnam'ın stratejik konumu. Baharat, bulgur ve Antep fıstığının yanı sıra halılarıyla da Vietnam'a gidebileceklerini söyleyen Aygın, bu sayede Çin pazarına da Vietnam üzerinden girebileceklerini belirtti. 

Vietnam'da makineye de ihtiyaç var

[PAGE]

Vietnam'da makineye de ihtiyaç var

Tayfun Aygın, görüştükleri Vietnamlı diplomatların ülkede makine sektörüne olan ihtiyacı dile getirdiklerini söyledi. Aygın, "Makine sektöründe usta ve üretici fikirlere ihtiyaçları olduğunu söylediler. Makine sektörü gelişmediği için hazıra konduklarını belirttiler. Pirince dayalı ekonomilerini geliştirmek istiyorlar. Bu alanda yatırımcılar çağırıyorlar oraya. Yatırım imkanı olursa, orada yapmanın faydası var. Çünkü işgücü ucuz. Böyle bir şey olursa hükümetimizin de devreye girerek iki ülke arasındaki özel anlaşmaları hızlandırırsa bizim faydamıza olur. Vietnam'ın teşvikleri var. Vergi avantajları ve bölge yatırımlarına göre yardımları oluyor. Hatta yatırımların çeşidine göre özel teşvikler de vereceklerini söylediler" dedi.

 

 vietnam2.jpg


 

Bu konularda ilginizi çekebilir