Visa Türkiye , Rumen gençlere 'para' yönetimi öğretecek

Visa Türkiye'nin gençler için geliştirdiği 'Paramı Yönetebiliyorum' projesi artık Romanya'da.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ece Ceyhun
 
BÜKREŞ - Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Visa Türkiye'nin 2009'da Türk gençlerine finansal okur yazarlığı öğretmek için başlattığı 'Paramı Yönetebiliyorum' projesini artık Romanya'ya ihraç ettiklerini söyledi. 
 
Ülman, projeye bir çok ülkeden ilgi olduğunu kaydederek İsrail'in de başlatmak için çalışmalar yaptığını aktardı. Romanya'da haziran itibariyle başlayan proje eğitim müfredatına da alındı. Projenin ilkokul çağından üniversiteye kadar çeşitli yaşlardaki gençleri hedef aldığını anlatan Ülman, "Türkiye'nin kendi gençleri için  geliştirdiği bu projenin dış dünyaya açılarak uluslararası bir nitelik kazanmasından gurur duyuyoruz" dedi. 
 
Paramı Yönetebiliyorum, Romanya'da BaniIQ adıyla lanse edilen projenin tanıtım toplantısının ardından soruları yanıtlayan Berna Ülman, iki gün süren eğitimlerin gençlerin paraya bakış açılarını değiştirdiğini ve tasarruf bilincini artırdığını vurguladı. Ülman, konuyla ilgili, "Türkiye'de yürüttüğümüz 'Paramı Yönetebiliyorum' projesi bir çok ülke için  örnek oldu. Projeyi daha da geliştirmek ve geniş kitlelere yaymak için  devamlı geri dönüşlerine bakıyoruz" açıklamasında bulundu ve şöyle devam etti: "Genç Nesil Araştırması'na göre 15-30 yaş arasındaki gençlerin yüzde 87'si para biriktiriyor. Yüzde 94'ü tasarruflarını bankacılık sistemi dışında tutuyor. Ancak yüzde 44'ünün kendine ait banka hesabı var ama gençlerin yüzde 52'si bankalara para yatırmıyor. Türk gençlerinin yüzde 97'si kararlarını doğru bilgilere sahip olmadan veriyor. Biz 'Paramı Yönetebiliyorum' projesi ile 2 yıl sonunda 59 ilde 13 bin gence birebir paralarını yönetme eğitimi verdik."
 
'Paramı Yönetebiliyorum' projesi kapsamında gençlere bütçenin temel kavramları, harcamalarını yönetmesi, gelir-gider dengesini ayarlaması, finansal araçları kullanmada hak ve yükümlülükleri gibi konular anlatılıyor. Türkiye'de Visa Europe ve üye bankaların destekleriyle TC Kalkınma Bakanlığı, UNDP ve Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ortaklığıyla yönetiliyor. Romanya'da ise program ortağı olarak Romanya Milli Eğitim Bakanlığı, UNDP ve tüketici haklarını koruma derneği bulunuyor. Bakanlık finansal okur yazarlığı bu yıl eğitim müfredatına da alıyor. Romanya'daki projede bu yıl 5 bin öğrencinin eğitim görmesi ve çarpan etkisi ile 50 bin kişinin bilgilendirileceği hesap ediliyor. Visa Europe, 2012 yılında 50 bin kişinin finansal bilgilere erişimini sağlamayı ve programın uygulanacağı şehir sayısını artırarak, önümüzdeki yılın sonuna kadar projeden yararlananların sayısının 150 bine ulaşmasını hedefliyor. 
 
Sırada başka ülkeler var
Ülman, sadece Romanya değil, diğer Avrupa ülkelerinin de projeye ilgi gösterdiğini  vurgulayarak Hollanda ve İspanya gibi ülkelerde projenin ya ödül alarak ya da örnek çalışma olarak anlatıldığını kaydetti. İsrail'in ise Romanya'dan sonra aynı projeyi uygulamak için  çalışmalara başladığını kaydeden Ülman son yaşanan krizin özellikle sürdürülebilir büyümeyi kişilerin içselleştirmesine neden olduğuna dikkat çekti. İngiliz BDDK'sı EFSF'nin de bu konuda yoğun çalışmaları olduğunu da aktaran Ülman, aynı şekilde AB'nin de finansal okur yazarlık konusunda yoğun çalışma için de olduğunu belirtti.
 
'Paramı Yönetebiliyorum' 7-8 Nisan 2011 tarihinde 36 ülkeden yüzlerce bankanın katılımı ile gerçekleşen Insights Konferansı'nda jüri tarafından en iyi kurumsal sosyal sorumluluk ödülünü aldı. Konferansa katılan 1000'e yakın bankacının oylarıyla da 'En İyinin En İyisi' ödülüne layık görüldü. 
 
Mobil ödemeye yoğunlaştılar
Ülman Türkiye'de uygulanan projede bundan sonra kimlere ulaşabilecekleri konusunda çalışmalar yaptıklarını ve online eğitimi de düşündüklerini aktardı. Berna Ülman, ayrıca son donemde Visa olarak mobil ödemeler konusuna yoğunlaştıkları bilgisini de vererek "Normal karttan daha zengin bir dünya. Yakınsama, sadakat programları, kişiden kişiye para yollama, uyarılar, dijital cüzdan konusundaki çalışmalarımız sürüyor.  
 
Para bitince anneden isteniyor eğitim alan genç kendine güveniyor
Berna Ülman, proje sırasında gençlere 'harçlığın bittiğinde ne yapıyorsun?' diye sorulduğunu belirterek, "Cevaplara bir baktım. Çoğu 'annemden bir daha istiyorum' cevabını vermiş. Fakat bu eğitimin sonunda gördük ki aldığı harçlıkları biriktirerek kendisine telefon, bilgisayar ya da istediği bir ürünü almaya başlamış. Bu da bizim için çok sevindirici bir gelişme oldu" diye konuştu. Toplantıda verilen bilgiye göre eğitimlerin ardından finansal konularda kendini yeterli hisseden gençlerin oranı eğitimden sonra 23 puan yükselmiş. Aylık harcamalarını takip eden gençlerin oranı ise 8 puan artış göstermiş. Her zaman bütçe yaptığını belirten gençlerin oranı eğitime katıldıktan sonra 10 puanlık yükselme kaydetmiş. Yaptıkları bütçeye sadık kalan gençlerin oranı ise verilen eğitimlerden sonra 16 puanlık bir yükselme göstermiş.