Yabancılar geri çekildi açığı Türk fonlar kapattı
EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Ortağı ve Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Özdemir, "Özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği işlemlerin yüzde 60’i yerli fonlar, geri kalanı ise 10 farklı ülkenin fonları tarafından gerçekleşiyor" diye konuştu
Yılbaşından bu yana hem finansal piyasalarda, hem jeopolitik görünümde hem de içeride gündem itibaren içeride ve dışarıda yaşanan gerginlikler, özel sermaye fonlarını çekimser davranmaya itti. Türkiye’de yapılan seçimler ve jeopolitik risklerin yanısıra, global piyasalardaki çalkantı, yılın ilk 10 ayında özellikle global sermaye fonlarının geri çekilmesine neden oldu.
EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Ortağı ve Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Demet Özdemir, yılın 10 ayında yapılan 22 işlemle oluşan 1.2 milyar dolarlık işlem hacminin yüzde 60’ını Türk fonların gerçekleştirdiğini belirterek, “Özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği işlemlerin yüzde 60’i yerli fonlar, geri kalanı ise 10 farklı ülkenin fonları tarafından gerçekleşiyor. 2015 yılında ise bu rakamın yüzde 70-80’lere kadar çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu. Özdemir, Türkiye’de 100 özel sermaye fonundan 50’sinin aktif olduğunu ifade etti.
Özdemir, özel sermaye fonlarının; global sermaye fonları, yakın coğrafyayı içeren bölgesel fonlar ve Türkiye’ye yatırım yapmak için biraraya gelmiş fonlar olmak üzere üç kategoride toplandığını kaydetti. Bu fonlar arasında özellikle global fonların olumsuz koşullardan önemli oranda etkilendiğini ve yatırımlarını aşağı çektiğini ve çekeceğini dile getiren Özdemir, “Çünkü onların alternatifleri bütün dünyadaki ülkeler. Türkiye’nin yakın gelecekteki ülke risklerini satın almak yerine daha güvenli limanlara park edebilirler. Ayrıca Türkiye’de iş tecrübeleri de yok. Türkiye’de bu sene yapılan işlemlerdeki yarışta global fonlar görülmedi ve görmeyeceğimizi de düşünüyorum. 2015 de bunu göstermiyor. Global fonların en önemli handikabı yerel ekiplerinin olmaması, merkezden yönetilmeleri. Bölgesel ve yerel fonlar ise çok avantajlılar.”
Türkiye cazibesini koruyor
Yurtiçi konjontürde iki seçim, cari açık, para birimimizdeki değişiklik ve jeopolitik riskler, global boyutta ise ABD ve Avrupa piyasalarındaki resesyonun gerilemeye başlaması ile merkez bankalarının açıklamaları gibi gelişmelerin Türkiye’deki özel sermaye fonlarının yatırımcılarını çok ciddi olarak etkilediğini ifade eden Demet Özdemir, diğer yandan orta vadeli programda Türkiye’nin büyüme beklentisinin geri çekilmesinin de etkisiyle özel sermaye hacimlerini etkilediğini dile getirdi. Bütün bunların yanısıra Türkiye’nin hala özel sermaye fonları için cazibesini koruduğunu kaydeden Demet Özdemir, ”Çünkü hala Türkiye büyük bir büyüme potansiyeli taşıyor” diye konuştu.
10 ayda, 1.2 milyar dolar hacim
2014 ekim ayı itibariyle özel sermaye fonlarının yaptığı işlemlerinin hacminin 1.2 milyar dolara ve işlem sayısının da 22’ye çıktığını dile getiren Demet Özdemir, 2013 yılında 608 milyon dolarlık işleme karşın 74 işlem sayısı ile son yılların en yüksek işlem sayısına ulaşıldığını ifade etti. Bunun da küçük ve orta ölçekteki işlemlerde yaşanan artışa bağlayan Özdemir, “2013 yılında sayının artması iştahın da olduğunu gösteriyor. Fakat bir yandan da hacim düşük. Bu ise işlem yapılan şirket rakamlarının küçük olmasından kaynaklanıyor. Büyük ekonomiye sahibiz ama büyük işlemler yapamıyoruz. Bu seneki 1.2 milyar dolarlık işlem ise UN Ro-Ro satışından elde edildi” diye konuştu.
2014 yılı özel sermaye işlemleri sektör bazında incelendiğinde ise bilişim sektörünün 11 işlem ile birinci olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Bilişim sektörünü enerji ve üretim sektörleri takip ediyor. İşlem hacmi açısından baktığımızda ise enerji sektörü liderliği göze çarpıyor” dedi.
Özdemir, 2014 yılı sonunda özel sermaye fonlarının yıl içinde gerçekleştirmiş olduğu işlem hacmine 300 milyon dolar daha ekleneceğini ve sektörün bu yılı açıklanmayan işlemler ile birlikte toplam (Migros hariç) 1.5 milyar dolarlık hacim büyüklüğü ile kapatacağını tahmin etti. 2015 yılında Migros ile beraber 1 milyar dolarlık işlem hacmi, 50’nin üzerinde de işlem sayısı tahmininde bulunan Demet Özdemir’e göre, 2015 yılı seçici bir yıl olacak. Özdemir, “Fırsatların değerlendirilmeye çalışıldığı bir yıl olacak. Belirleyici özelliği bu olacak” öngörüsünde bulundu.
Perakende ve sağlık sektöründen çıkışlar olacak
Bazı büyük hacimli özel sermaye fonu çıkış işlemlerinin özellikle perakende ve sağlık sektörlerinde 2014 yılı sonunda veya 2015 yılının ilk yarısında gerçekleşeceği tahmininde bulunan Demet Özdemir, “2015 yılı hem yatırım hem çıkış tarafından aktif olacak. Önümüzdeki yıl fon girişleri ise en fazla sağlık, perakende, bilişim, servis (tüketiciye yönelik her tür hizmet) sektörlerinde gerçekleşecek. Tıbbi cihazlar, hastaneler ve göz, dış gibi özel butik hastanelere ilgi olabilir. Sağlık turizm haline geldi. Hastaneler artık otel işletmeciliği gibi yatan ve ayaktaki hasta olmak üzere iki türlü para kazanıyor” diye konuştu.