Yabancının algısı değişmedi, doğrudan yatırımda hedef ilk 20 ülke içine girmek

Aycı, yabancı yatırımcıların son aylarda ülkemizde yaşanan durumdan etkilenmediklerini ve uzun vadeli bakmaya devam ettiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YAKUP SAYAR

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, bu yıl Türkiye’ye gelecek doğrudan yabancı yatırımın 2013 yılındaki toplam 12.7 milyar doların bir miktar üstünde olmasını beklediklerini söyledi. Aycı,”Hedefimiz 2013’te ucuna geldiğimiz dünyada en fazla doğrudan yabancı yatırım çeken ilk 20 ülke arasına girmek. 2013 yılındaki 12.7 milyar dolarlık yatırımın 9.5 milyar doları sıfırdan yatırım oldu ve bu tutarda önceki yıla göre yüzde 8 artış oldu ve dünyada 19. sıraya çıktık. Amacımız toplamda da bu” diye konuştu. Aycı, 2014 yılının ilk gelen yabancı yatırımını da açıkladı. Aycı, İtalyan ilaç üreticisi Recordati’nin 50 milyon dolarlık sıfırdan yatırım yapma kararı aldığını söyledi. Aycı, hem seçim süreci hem de 17 Aralık sonrasında yatırımcılarda bir algı değişikliği görmediklerini de ifade etti. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, önceki akşam basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2013 yılın uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşmeleri ve 2014 yılına yönelik beklentilerini değerlendirdi.

"Yorum yapmak benim işim değil"

17 Aralık süreciyle birlikte yatırımcılarda bir görüş ve trend değişikliği olmadığını belirten İlker Aycı,“Yatırımcılardan tabiki son yapılan yasa değişiklikleride olmak üzere sorular alıyoruz. Fakat Türkiye’ye yönelik bir algı değilikliği yok. Bizim görevimiz içinde tanıtım da var ve bu doğrultuda bilgiler veriyorz. HSYK’daki değişikliğin AB uyum süreci içinde olduğunu, internet yasasının bugün birçok ülkede olduğunu anlatıyoruz. Söz konusu değişikliklerin yatırımların önüne engel teşkil eden durumlar olmadığını ve bu tür yasaların bugün gelişmiş ekonomilerde de olmak üzere olduğunu anlatıyoruz. Benim görevim bilgi vermek ve tanıtmak. Yorum yapmak benim işim değil” dedi.

17 Aralık süreci sonrası 2014 yılı projeksiyonlarında değişiklik olup olmadığının sorulması üzerine Aycı, “2013 yılında gelen toplam 12.7 milyar dolar yatırımın dağılımına baktığımızda, Gezi olayları öncesi 5 milyar dolar yatırım çektik. Sonrasında ise 8 milyar dolar yatırım geldi. Bu nedenle biz yaşanan her türlü olumsuzluğun etkileri olacağını fakat yurtdışındaki bakışın ve son 11 yıllık istikrar ortamının Türkiye’yi yatırımda cazip kılmaya devam edeceğini öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa’nın payı azalıyor

Türkiye’nin yatırım çekmede ilgi ve proje bakımından iyi durumda olduğunu ve cari açığın finansmanında yüzde 40’lara yakın paya ulaşabilmek için çalıştıklarını söyleyen İlker Aycı, “2013 yılında 12.7 milyar dolar olan yatırım tutarımız bir önceki yılın çok az üstünde oldu. Fakat bizi sevindiren bir çok gelişme yaşadık. Toplam içinde pazar çeşitlendirme amacımızı 2013 yılında gerçekleştirmeye başladık. Bir önceki yıl toplam yatırımın yüzde 68’si Avrupa’dan gelirken bu oran 2013’de yüzde 52’ye geriledi. Asya’dan Körfez’den, Amerika’dan gelen yatırımların oranı ise artmaya başladı. Asya’da yüzde 31’lik bir orana ulaştık. Bu yıl ise 12.7 milyar doların üstüne çıkacağımızı düşünüyoruz. Öte yandan seçim sürecinde olduğumuzu da unutmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bu yıl Çin’den sürprizler olabilir

Japonya’nın özel ilgi alanları olduğuna dikkat çeken Aycı, bu ülkeye yönelik özel bir çalışma ekibi kurduklarının altını çizdi. Aycı, bu ekibin çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını belirterek, “Bu yıl bu ülkenin yanına Çin’i de ekledik. Yakın bir gelecekte Çin’den çok önemli yatırımlar gelebilir” diye konuştu. 2013 yılı yatırımlarının sektörel dağılımlarına değinen Aycı, finans, bankacılık ve sigortacılığın 3.7 milyar dolarla başı çektiğini ifade ederek, bu sektörlerden yeni girişler beklediklerini de söyledi. 2 yabancı bankanın Türkiye ile yakından ilgilendiğini belirten Aycı, “Bu iki bankada çok büyük bankalar hangi ülkeden derseniz, sadece çekik gözlü, sarışın ve siyah olabilir. Bu yıl içinde bu yatırımları tamamlamak istiyoruz” dedi. Enerjiye özel bir açan Aycı, bu yıl hedefin 5 milyar dolar olduğunu ve bu yönde dünya devi şirketlerle yoğun görüşmeler içinde olduklarını da söyledi.

Tanıtım atağına geçiyoruz

Başında olduğu kurumun görevlerinden biri olan tanıtıma bu yıl daha fazla vakit ayıracaklarını söyleyen İlker Aycı, “Artık şirket ve sektör çalışmamızı bitirdik şimdi yoğun bir şekilde tanıtıma odaklandık. Geçen yıl ekim ayında ABD’ye ülkemizdeki ABD’li şirketlerin CEO’ları götürerek uluslararası basına yönelik ülke tanıtım toplantıları yapmıştık. Bunun benzerini hemen yerel seçimlerin sonrasında 14-16 Nisan tarihlerinde yapacağız. Bu yıl ekibe IT, ilaç ve hukuk fiması da dahil olacak” dedi. 14-15 Mayıs tarihilerinde başkanlığını yaptığı Dünya Yatırım Ajansları Birliği toplantısının da Türkiye’de olacağını hatırlatan Aycı, “Burada 130 ülke ve 170’den fazla ajans olacak. Birlik merkezini Cenevre’den İstanbul’a taşımayı oylayacağız. Ardından bir hafta sonra dünyaca ünlü fonları ülkemize konferansa getiriyoruz. Sonra Dünya Ekonomik Forumu’na katılacağız. Çok yoğun bir tanıtım dönemindeyiz” diye konuştu.

Yılın ilk yatırımı İtalyan Recordati'den

İlker Aycı yılın ilk yatırımını da açıkladı. Aycı, Avrupa’nın önde gelen ilaç firmalarından olan ve 2008 yılında ülkemize satın alma yaparak giriş yapan İtalyan sermayeli Recordati’nin 50 milyon dolar tutarındaki sıfırdan bir yatırımla, Çerkezköy OSB’de geniş bir tedavi alanına yönelik ürünler için yeni bir üretim tesisi açacağını duyurdu. Tesisin yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 80 milyon kutu olacağını ve 130 kişinin doğrudan istihdam edileceği bilgisini veren Aycı, yeni yatırıma yönelik 2014 yılının ilk çeyreğinde temeli atılacağını ve 2017 yılında da faaliyete geçeceğini belirterek, bu yatırımın ilaç üretiminde ülkemizi bir üretim üssüne getirme çabalarının bir parçası olarak önem arz etiğini söyledi. Aycı, ilaca yönelik yeni yatırımların gelmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir