Yapılandırma ödemelerinde bugün son gün

7020 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan borçların ilk taksit ödemesi için bugün son gün. Bugün ödeme yapmayan borçlular yapılandırma haklarını kaybedecek. Öte yandan gelir vergisi ve MTV taksit ödemelerinde de süre bugün itibariyle doluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Daha önce hayata geçirilen 6739 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun" ve yeni yapılandırma olarak bilinen 7020 sayılı kanunda ödemelerin bugün yapılması gerekiyor. Yeni yapılandırmada bugün ödemesini yapmayanlar kanun kapsamında kendilerine sağlanan hakları kaybedecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, her iki yeniden yapılandırma düzenlemesi kapsamında toplamda 96,2 milyar liralık kamu alacağını yapılandırdıklarını, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi kapsamında 25 milyar liralık tahakkuk gerçekleştirdiklerini böylece söz konusu kanunlar kapsamında yeniden yapılandırmada toplamda 121 milyar liraya ulaştıklarını açıklamıştı.

MTV ve gelir vergisi

Öte yandan, 1 Temmuz'da başlayan 2017 yılı MTV ile 2016 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödemeleri de bugün sona erecek.

Mükellefler söz konusu taksit ödemelerini Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sayfası aracılığıyla kredi kartı ve banka kartı ile yapılabiliyor. Ödemeler GİB mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların internet bankacılığı, banka şubeleri ve ilgili vergi daireleri üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

Ayrıca, Hazır Beyan Sistemi ile beyan edilen kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisi de GİB'in internet sitesi üzerinden ödenebiliyor. İnternet üzerinden yapılacak ödemelerde herhangi bir mağduriyetin oluşmaması için, tarayıcıya "www.gib.gov.tr" ya da bankaların resmi internet adreslerinin yazılarak giriş yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Motorlu taşıtlar vergisi bu yıl 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 santimetreküpe kadar olan otomobiller için yıllık 646 lira olarak belirlenirken, vatandaşların bu ay sonuna kadar 323 lira ödemesi gerekiyor. İkinci taksit tutarları aynı yaş grubundaki motor silindir hacmi 1301-1600 santimetreküp arasındaki otomobiller için 517,5 lira, 1601-1800 santimetreküp arasındaki otomobiller için 913,5 lira, 1801- 2000 santimetreküp arasındaki otomobiller için bin 439 lira olarak tahsil ediliyor.

Yoğunluk yaşanıyor

Öte yandan kimi kullanıcılar gib.gov.tr'de yaşanan yoğunluk nedeniyle işlemlerin aksadığını ifade ediyor.  Ayrıca, borcunu ödemek isteyen vatandaşlar için tüm vergi daireleri gece 23:59'a kadar açık olacak.