Yasak kalktı, turizmciler umutlandı

Kamu çalışanlarının kaldırılan izinlerinin yeniden açılması turizmcileri sevindirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında kamu çalışanlarının kaldırılan izinlerinin yeniden açılması, tatil dönemi olan yaz aylarında karamsarlığa kapılan turizmcileri sevindirdi. Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, kararın ilaç gibi geleceğini söyledi. TURSAB temsilcisi Fahrettin Çiçek de, "Piyasada hemen kıpırdanma başladı" dedi. 

Rusya kriziyle başlayan, ardından terör saldırılarıyla devam eden süreç sonrasında Türkiye turizmi önemli kayıplar yaşadı. Bu kayıp rakamlara da yansıdı, otellerdeki doluluk oranları, cazip kampanya ve fiyat indirimlerine rağmen, istenilen seviyelerin çok altında kaldı. 

Son olarak geçen 15 Temmuz'da TSK içerisindeki bir grubun darbe girişimi sonrasında da, memurlarını izinleri iptal edildi. Bu durum, turizmciler için yeni bir krizini habercisi oldu. Ancak kamudaki görevden almalar ve düzenlemelerin büyük ölçüde tamamlanmasının ardından Bakanlar Kurulu kararıyla kamuda izinler yeniden açıldı. Bu durum, kötü biri sezon geçiren turizmcilere erken bayram yaşattı. Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, memurlara izin yasağının kalkmasının turizmciye ilaç gibi geldiğini ifade etti. Veysi Öncel şunları söyledi:

"Bu sene çok zor bir yıl geçirdik. Üst üste gelen terör, ardından darbe, memura izin yasağının gelmesi, zaten Rusya krizinden dolayı kötü bir sezon geçiren turizmciyi iyece dibe vurdurdu. Turizmci para kazanamadı. Memurların en azından yazın kalan günlerinde ve eylül ile ekim aylarında yapacakları izinler, bize ilaç gibi gelecektir. Elbette bayram tatilinin de uzaması olumlu, bu süreç sonrasında, Çeşme'deki doluluk oranlarının yüzde 80'lere çıkmasını, bayramda ise yüzdü 100 olmasını bekliyoruz."

Kıpırdanma başladı

Tur operatörlerinin, son gelişmelerden sonra kaybettikleri müşterileri içini yeni düzenlemeler yaptıklarını anlatan TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Memurlara yönelik izin sınırlamasının kaldırılması olumlu etki yarattı. Daha önce tatilini alıp iptal etmek zorunda kalanlar için, tur operatörleri bir takım kolaylıklar getirdi. Aynı şartlarda tekrar rezervasyon imkanı sağladılar. Yeni tur alma konusunda da, memurların hazırlık yaptıklarını düşünüyoruz. Hemen bir kıpırdanma başladı. Operatörler, ilk etapta kaybettikleri müşterilerini geri çağıracaktır. Yine gelişen olaylardan dolayı, seyahat kararlarından vazgeçenlerin arayış içerisine girdiklerini görüyoruz. Sezonun kalan bölümünde hareketlilik bekliyorum. Tabi bu tatil planları içini okulların ne zaman başlayacağının açıklanması da önemli." 

Rusya'dan olumlu sinyaller 

Rusya ile düzelen ilişkiler sonrasında olumlu sinyallerini gelmeye devam ettiği değerlendirmesinde bulunan Fahrettin Işık, ayrıca çeşitli gerekçelerle Türkiye'yi tercih etmeyen Avrupalı turistler için de hem bakanlığın hem de sivil toplum kuruluşlarının çabalarını sürdürdüğünü söyledi.